OMEGA-3 INDEX TEST

Dat omega-3 belangrijk is voor je lichaam, dat weet je inmiddels wel. Maar hoe weet je nu of je voldoende omega-3 in je lichaam hebt? Daarvoor is een test beschikbaar; de Omega-3 Index test.

Hoe test ik mijn omega-3 status?

De Omega-3 Indextest is een eenvoudige bloedanalyse waarmee de vetzuursamenstelling van jouw celwanden wordt gemeten. Eén druppeltje bloed volstaat om maar liefst 26 verschillende soorten vetzuren te meten. In detail ontdek je welke vetten jouw eetpatroon bevat. “Je bent wat je eet”.

Veruit het belangrijkste is het berekenen van de Omega-3 Index – dit is het percentage van de omega-3 vetzuren EPA en DHA van het totaal aan gemeten vetzuren. Voor het onderhouden van een goede gezondheid is het belangrijk dat deze op zijn minst 8% bedraagt.

Welke testen zijn beschikbaar?

Omegametrix heeft twee testen ontwikkeld om de Omega-3 Index te bepalen: de Basic en de Compleet test. In onderstaande schema staan de verschillen tussen beide testen weergegeven. 

Care by Nature UnoCardio 1000 Omega-3 Index Test Opties

Wat zegt prof von Schacky over omega-3?

Het belang van de omega-3 Index wordt in het onderstaande filmpje uitgelegd door de ontwikkelaar van de WHC Omega-3 indextest: prof. von Schacky. 

Miljoenen mensen over de hele wereld hebben hun Omega 3-index getest

Omega 3-indexniveaus van 8-12% houden verband met een betere algehele gezondheid, maar de niveaus over de hele wereld blijven laag. Als je een “gemiddelde Nederlander” bent dan ligt jouw index tussen de 4 en de 6%.

Care by Nature UnoCardio 1000 Wereldkaart Omega-3 Index

Omega-3 niveaus wereldwijd

Naast een hoge index is de verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren erg belangrijk. In onze ervaring ligt die bij de meeste mensen bij 10:1. Een verhouding van 3:1 omega-6 tegenover omega-3 is nodig voor een optimale gezondheidsondersteuning. Dat betekent dat naast méér omega-3 innemen minderen van omega-6 inname de verhouding helpt verbeteren. Lees meer over de omega-3/omega-6 balans. 

Implicaties van een lage of hoge Omega-3 index

Een lage Omega-3 index is een indicatie van een ontstekingsstimulerende soep in jouw lichaam. Hierin schuilt het gevaar dat chronische ontstekingen zich ontwikkelen.

Een hoge index geeft aan dat we onze lichaam optimaal voorzien van EPA en DHA die een goede gezondheid en een goede afweer ondersteunen.

Test-verhouding omega 3-6

We hebben dan een ontstekingsremmende soep opgebouwd – ontstekingen worden gecontroleerd afgebouwd als ons afweermechanisme zijn werk gedaan heeft.

Hoe werkt de Omega-3 Index test?

De test doen is simpel. Bestel de testkit, prik bloed, stuur dit bloed op en 2 weken later krijg je van het laboratorium van Prof. von Schacky, waarmee WHC exclusief samenwerkt, een uitgebreid rapport met jouw vetzuursamenstelling, jouw index en een aantal observaties ter overweging.

Eén druppeltje bloed volstaat om 26 verschillende soorten vetzuren te meten. Zo weet je precies hoeveel omega 3,6-,7- en omega 9-vetzuren, verzadigde vetten en transvetten jij inneemt. Het allerbelangrijkste is de omega 3-index: voor een gezond hart moet jouw bloed minstens 8% omega 3 bevatten.

Omega-3 test - opsturen

Stap 1

Omega 3 test - bloedprikken

Stap 2

Omega-3 test -bloeddruppel

Stap 3

 

Op basis van jouw test resultaat kun je stappen nemen om tot verbetering te komen. Het is aan te raden om na een maand of 3 de test te herhalen. Zo maak je het resultaat van de door jou genomen acties inzichtelijk en dat stimuleert je om vol te houden.

De belangrijkste vetten die aan de orde komen

  • Omega-3: vooral DHA en EPA zijn heel gezond; in vette vis en hoogwaardige visoliesupplementen

  • Omega-6: op zich niet ongezond, maar we gebruiken er teveel; in plantaardige olie en margarine op basis van maïs, zonnebloempitten, sesam, saffloer, arachide en dergelijken

  • Omega-9: heel gezond; in olijfolie

  • Verzadigde vetzuren: is het beste om deze te beperken. Bronnen zijn o.a. dierlijke producten (vlees, melkproducten), kokosolie, palmolie en cacaoboter

  • Transvetzuren: gevaarlijk, deze kan je het beste volledig vermijden. Deze zitten uitsluitend in bewerkte voeding, zoals chips, gebak, koffiekoeken, margarine, sausjes, kant-en-klaar-gerechten enzovoort.

Welk rapport ontvang ik thuis?

Nadat je jouw test hebt gedaan en opgestuurd ontvang je na 2 weken een rapport thuis met daarin de uitslag van jouw omega-3 index score. Afhankelijk welke test je hebt gedaan ontvang je het basic rapport of het uitgebreide rapport. Hierin vind je jouw persoonlijke uitslagen uitgebreid beschreven.

Behoefte aan bespreking van jouw testresultaat met een expert? Jo Wyckmans, de omega-3 pionier en ontwikkelaar van het wetenschappelijk onderbouwde WHC productengamma is graag bereid dit met jou door te nemen.

Omegametrix exclusief vertegenwoordigd door WHC in Benelux

Omegametrix, opgericht in 2007 door prof. dr. Clemens von Schacky (preventieve cardiologie Maximilaan Universtiteit Munchen), is een internationaal referentie laboratorium voor de bepaling van de Omega 3-index.

Samen met hun bepalen wij uw Omega 3-Index® en kunnen u helpen om een gezond en lang leven te leiden.

  • Test methode gebruikt in meer dan 200 onderzoeksstudies

  • Gevalideerde en gestandaardiseerde testmethoden

  • Erkende experts in vetzuuronderzoek

  • Eenvoudig te begrijpen rapporten op basis van gerenommeerde wetenschappelijke studies