Optimaal voorbereid op zwangerschap met omega-3

Ik heb zelf 3 gezonde en fantastische kinderen. Toen wij inmiddels bijna 15 jaar geleden zwanger wilden worden waren we ons niet zo bewust van wat wij eraan konden doen om ons beider lichaam optimaal op deze mooie reis voor te bereiden.

Nu vele jaren, boeken en lezingen later en veel professionele ervaring met visolie rijker is dat anders.

Om jouw kans op zwangerschap te verhogen èn een goede basis voor jouw toekomstige baby te leggen staat omega-3 nu bovenaan mijn lijstje voor alle fases van de zwangerschap:

 • vruchtbaarheid van man èn vrouw,
 • “brainfood” voor het ongeboren kind
 • hersen- en oogontwikkeling in de eerste 1000 dagen na geboorte
 • “after care” voor de moeder en vermindering van de kans op post natale depressie

Je kunt je het lezen van deze blog besparen door de volgende acties te nemen:

 • Actie 1: begin 3-6 maanden voordat je zwanger wilt worden beiden met het innemen van dagelijks 1-2 gram pure omega-3 in natuurlijke verhouding EPA:DHA (verhouding ongeveer 1.5x zoveel EPA als DHA).

Hiermee bouw je een sterke voorrraad omega-3 vetzuur die gebruikt kan worden voor de beste kwaliteit sperma en hersen- en oogvoeding voor de foetus.

 • Actie 2: als je je netjes aan actie 1 hebt gehouden kan je als vrouw tijdens de zwangerschap de dosis verlagen naar dagelijks minimaal 450 mg DHA.

De EFSA (de Europese Voedselveiligheids Autoriteit) raadt dagelijks 450 mg DHA aan voor vrouwen die zwanger zijn om de hersen- en oogontwikkeling van hun ongeboren kind optimaal te ondersteunen (lees hier de EFSA claims).

Uit een analyse van vele wetenschappelijke onderzoeken trekt het Cochrane Instituut de conclusie dat de kans op gevaarlijke voortijdige geboorte (< week 34) met meer dan 40% wordt vermindert.

 • Actie 3: na de zwangerschap door blijven slikken! Geef je borstvoeding dan geef je de omega-3 door aan je kind. Doe je dat niet dan is het van belang voor je eigen gezondheid om jouw omega-3 index op goed niveau te houden.

Er is geen officiële gezondheidsclaim toegestaan maar er zijn duidelijke aanwijzingen dat er een verband is tussen een gezonde hoeveelheid omega-3 vetzuren in jouw celwanden en een vermindert risico op depressie.

Daar heb je het in een notedop! Effectief en efficient.

In de blog hieronder loop ik er graag uitgebreid met je doorheen. Om je vervolgens een mooie aanbieding te doen.

 

GOED Care by Nature Omega-3 en kind

De conceptie

In mijn ervaring is het geen gegeven dat zwanger worden zo maar even lukt.

Ik kreeg bijvoorbeeld ooit te horen dat de kwaliteit van mijn sperma onvoldoende was om ooit kinderen te verwekken. Toen mijn vrouw plots onverwacht zwanger werd bleek dat gelukkig loos alarm!

Wat kun jullie eraan doen om je lichaam voldoende voor te bereiden op zwanger worden?

Laten we beginnen bij vader.

Voldoende en kwalitatitief goed spermacellen zijn van cruciaal belang bij het verwekken van een baby.

De vruchtbaarheid van mannen is de laatste jaren behoorlijk gedaald

Zo is de hoeveelheid sperma in een gemiddelde zaadlozing is met 50% gedaald sinds de 70-er jaren (kijk ook een naar dit interview met Dr Levine). De meningen over wat precies de oorzaak is zijn verdeeld. Leefstijl en milieu worden vaak genoemd als mogelijke redenen.

Voor een geslaagde bevruchting is de samenstelling van jouw zaadlozing belangrijk:

 • de hoeveelheid sperma in de zaadlozing en de zuurgraad ervan
 • het aantal spermacellen per milliliter en in het totale aantal zaadcellen per zaadlozing
 • de kwaliteit van de zaadcellen zoals vorm, bewegelijkheid en vitaliteit

Genoeg vrolijke zwemmers met een gezonde staart, een gezonde kop en de wil om op doel af te gaan zolang mogelijke beschermd door een basisch milieu is waar het op neerkomt.

De WHO (World Health Organisation) houdt als norm aan:

 • minimaal volume per zaadlozing 2 mililiter.
 • tenminste 20 miljoen zaadcellen per milliliter of een totaal van 40 miljoen zaadcellen per zaadlozing.
 • meer dan 50% daarvan moeten levende goed mobiele zaadcellen zijn.
 • en 30% van de spermacellen moet een “normale” vorm hebben.
 • daarnaast moet de zuurgraad goed zijn (pH rond de 7.5, dus basisch)

Leefstijl kan een belangrijke impact hebben op jouw vruchtbaarheid. Drugs, alcohol, roken, stress, depressie en overgewicht zijn factoren die eaan verminderde mannelijke vruchtbaarheid kunnen bijdragen.

Wil je meer lezen over onvruchtbaarheid en mogelijke achterliggende oorzaken dan verwijs ik je naar dit artikel van de Mayo Clinic.

Gezond sperma bevat een erg hoog gehalte omega-3

De hoeveelheid spermacellen, de bewegelijkheid van jouw zaadcellen en de vorm van het sperma blijken in verschillende studies te verbeteren door voldoende inname van omega-3 vetzuur DHA. Je hebt dus een kans dat de kwaliteit van jouw sperma en daarmee jouw vruchtbaarheid verbetert als je omega-3 slikt.

DHA nestelt zich in de celwanden van jouw lichaamscellen en maakt ze flexibel en doorlaatbaar. Daarnaast vervult vanuit de celwand verschillende andere functies.

De grootste concentraties DHA vind je in jouw hersenen, zenuwcellen, de retina van je ogen en… als bouwsteen in jouw spermacellen.

Als dieren in dierproeven geen DHA binnenkrijgen worden ze onvruchtbaar. Het goede nieuws is dat als ze later weer DHA aan hun eten toegevoegd krijgen de vruchtbaarheid herstelt.

Tip: De omega-3 van WHC is de meest zuivere en krachtige op de markt en heeft de beste opneembaarheid. Kijk bijvoorbeeld naar UnoCardio X2 (maar liefst 1150 mg pure omega-3 per softgel) of naar de UnoCardio 1000 (dit is de X2 plus 1000 IE vitamine D3).

Begin met 2 softgels per dag voor 3 tot 6 maanden en verlaag dan naar 1 softgel per dag.

Dagelijks minimaal 450 mg omega-3 vetzuur DHA slikken

Wist je dat er een toegestane gezondheidsclaim is in Europa: de dagelijkse inname van minimaal 450 mg omega-3 vetzuur DHA door de moeder draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus en met borstvoeding gevoede baby’s.

Omega-3 vetzuren zijn “EFAs”. Dat staat Essential Fatty Acids of te wel Essentiele Vetzuren. Vetzuren die je hard nodig hebt maar niet zelf kan aanmaken. Je moet ze via jouw dieet of supplement binnenkrijgen. Zie “Waarom Omega-3” voor meer uitleg.

Omega-3 vetzuren worden onder andere opgeslagen in jouw celwanden. En van daaruit vervullen ze nuttige functies. Zo ondersteunen ze een gezonde weerstand en immuunsysteem, gezonde hersenen en ogen en een goede bloeddruk.

Als het percentage omega-3 in jouw celwanden 8% of meer is dan zit je op een gezond niveau en heb je een mooie spiegel opgebouwd om jouw ongeboren baby dadelijk van voldoende omega-3 te voorzien.

Zodra je zwanger bent spreekt jouw baby jouw omega-3 voorraad aan en begint die terug te lopen. Je moet er dus voor zorgen dat je dagelijks voldoende omega-3 vetzuren inneemt om jouw spiegel op peil te houden.

Begin dus 3-6 maanden voordat je zwanger wilt worden al met de opbouw van een goede omega-3 voorraad in jouw lichaam. Dan ben je ruim op tijd en leg je een goede voedingsbodem.

De zwangerschap

De job van papa is gedaan. Nou ja buiten het ondersteunen van mama door de zwangerschap en geboorte heen dan!

Voor mam is het nu zaak een gezonde zwangerschap te hebben.

Met name in de eerste 3 maanden van jouw zwangerschap worden de hersenen, ogen en het zenuwstelsel van jouw kindje opgebouwd. Deze bevatten een hoge concentratie omega-3. Gelukkig heb je inmiddels een goed voorraad opgebouwd waar jouw kind uit kan putten.

Daarnaast is het zaak dat je de kans zo groot mogelijk maakt dat jouw kindje de zwangerschap ook volledig volbrengt.

Wel eens van het Cochrane Instituut gehoord?

Omega-3 verkleint mogelijk de kans op gevaarlijke vroeggeboorte

Cochrane is een internationale, onafhankelijke, non-profit organisatie met als missie zorgverleners, beleidsmakers en patiënten te helpen bij het nemen van beslissingen over gezondheidszorg.

Recentelijk hebben zij 70 studies naar de invloed van omega-3 op de zwangerschap waar 20000 vrouwen aan deelnamen nog eens naast elkaar gelegd met als belangrijkst uitkomst:

 • inname van 500 mg DHA per dag verkleint de kans op levensgevaarlijke vroeggeboorte (voor de 34e week) met bijna de helft.
 • omega-3 inname kan de duur van de zwangerschap verlengen
 • en het gewicht van de pasgeborene verhogen door een betere doorbloeding van de placenta.

De onderzoekers concludeerden dat de resultaten zo overtuigend zijn dat verder onderzoek niet nodig is.

En dat is heel belangrijk. Er worden namelijk jaarlijks wereldwijd 15 miljoen baby’s te vroeg geboren. Vroeggeboorte is de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen onder de 5 jaar met jaarlijks 1 miljoen sterfgevallen.

En vroeggeboorte kan op latere leeftijd effecten hebben zoals problemen met zicht en aan de basis liggen van leer- en ontwikkelingsproblemen.

Omega-3 slikken dus!

Tip: De omega-3 van WHC is de meest zuivere en krachtige op de markt en heeft de beste opneembaarheid. Kijk bijvoorbeeld naar UnoCardio X2 (maar liefst 1150 mg pure omega-3 per softgel). 

Begin met 2 softgels per dag voor 3 tot 6 maanden en verlaag dan naar 1 softgel per dag.

De geboorte

Voor Worldbreastfeeding Week kwam GOED (The Global Organisation for EPA and DHA omega-3s) met de volgende infographic:

GOED Care by Nature Omega-3 and Pregnancy

 

De eerste 1000 dagen zijn van groot belang voor jouw kindje. Kijk ook eens op de TNO site.

Geef je borstvoeding? DHA is nu een belangrijke component van jouw melk geworden en heeft de rol van de placenta overgenomen.

Geef je de fles? Zoek dan een melkpoeder dat DHA bevat (tegenwoordig geldt dat voor de meeste merken).

Tot hun 2e levensjaar nemen baby’s significante hoeveelheden DHA op om hersenen, ogen en zenuwstelsel op te bouwen.

Een hoge omega-3 spiegel is voor moeder heel belangrijk

Als moeder wil je na de zwangerschap zo weinig mogelijk psychische gevolgen ervaren van de physieke scheiding van jouw kindje. Zodat je met positieve energie kunt wijden aan de nieuwe gezinsuitbreiding.

Jouw hersenen zijn voor 10% opgebouwd uit omega-3 vetzuren. En er zijn legio studies waarin de rol van omega-3 wordt onderzocht op de psychische gesteldheid van mensen. Het blijkt dat de omega-3 index van moeders met depressie na de geboorte vaak lager is dan 4.

Met jouw omega-3 slikregime heb je ervoor gezorgd dat je waarschijnlijk boven de 8% zit en daarme verklein je de kans dat je met psychische problemen te maken krijgt na de geboorte van jouw mooie kindje.

Tip: Wil je je index liever zeker weten? Doe dan thuis een eenvoudige bloedtest van WHC. Die kun je via deze link eenvoudig bestellen en is de meest uitgebreide en meest gevalideerde test ter wereld.

Hoe kom je aan de juiste omega-3?

Wij bevelen minimaal 2 gram EPA & DHA per dag aan om jouw index op peil te brengen en tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Daarna kun je afbouwen tot 1 gram per dag.

Vette vis eten raden we je in jouw zwangere situatie niet aan. Je weet nooit precies wat voor mogelijke vervuiling er in de vis zit. Denk aan zware metalen, PCB’s etc. En je wilt natuurlijk elk risico uitsluiten.

UnoCardio 1000 visolie omega-3

Laat je niet verleiden tot een goedkoop omega-3 supplement van lage zuiverheid en met visolie van onduidelijke afkomst. In dat geval krijg je 30% omega-3 binnen per 1 grams softgel en heb je er dus 7-8 per dag nodig om aan je dagelijkse dosis te komen.

Dat is een hele maaltijd waarbij je ook nog eens 5 gram onnodige vetten en een berg gelatine binnenkrijgt. Bovendien is de oorsprong minder gecontroleerd om kosten te drukken. Visolie uit China raad ik je niet aan.

Een goed gecontroleerd, zuiver en krachtig supplement geproduceerd onder pharmaceutische omstandigheden is je beste keus. Ga voor het beste van het beste omdat jij en jouw kindje dat waard zijn!

Vergelijk omega-3 visolie en bestel

Om het je makkelijk te maken en omdat wij de vergelijking aandurven hebben wij alle hoger geconcentreerde omega-3 producten die je kunt vinden op de Nederlandse markt vergeleken. Ze staan in volgorde van zuiverheid en kracht per softgel.

Bestel hier voordelig UnoCardio met kortingscode “gezondezwangerschap” voor 10% korting.

 

Ik hoop dat deze blog nuttig en behulpzaam was, dat jullie kindwens in vervulling gaat en dat jullie binnenkort een mooi kindje mogen verwelkomen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *