De omega-6 / omega-3 balans

Vetzuren bestaan er in verzadigde en onverzadigde vorm.

De onverzadigde vetzuren kunnen onderverdeeld worden in drie groepen:

  • enkelvoudig (mono-)onverzadigde vetzuren: omega-9 of oliezuur

  • meervoudig onverzadigde vetzuren: omega-6 of linolzuur

  • super onverzadigde vetzuren: omega-3 of alfa-linoleenzuur

Onze omega-6 / omega-3 balans is uit evenwicht

Toen we nog in ons berenvel over de toendra rondrenden, aten we een verscheidenheid aan plantensoorten, bladgroenten, noten, vis en wild. Onze voeding bevatte omega-6 en omega-3 in een gelijke verhouding, 1:1.

Ons dieet is veranderd maar ons lichaam heeft zich nog niet kunnen aanpassen. Lees hier meer over in de blog van Remko Kuipers, cardioloog en evolutionair geneeskundige.

Tegenwoordig bevat onze voeding veel te veel omega-6 vetzuren afkomstig uit vooral plantaardige oliën (zoals zonnebloem-, maïs-, en sojaolie), margarine, vlees, eieren en/of zuivelproducten.

De omega-6 hoeveelheid in een gemiddeld westers dieet is ongeveer 15 maal te groot. Met belangrijke gevolgen voor onze gezondheid.

Metabolisme van omega-3 en omega-6

Care by Nature UnoCardio 1000 omega-3 en omega-6 metabolisme

Chronische laaggradige ontstekingen

Omega-6 afgeleide moleculen stimuleren ontstekingsreacties en helpen daarmee ons afweersysteem. Omega-3 en daarvan afgeleide moleculen remmen ontsteking juist af en ondersteunen daarmee ons afweersysteem.

Van belang is een goede balans tussen omega-6 en omega-3. Ons prehistorisch genoom is ingericht op een balans tussen omega-6 en omega-3 van 1:1 tot 3:1. Maar ons dieet is radicaal anders sinds we van jager / verzamelaars naar landbouwers zijn veranderd.

Ons moderne Westers dieet bevat een chronisch overschot aan omega-6 en daarentegen een chronisch tekort aan omega-3. De verhouding omega-6:omega-3 ligt nu soms op 10:1 of zelfs op 15:1. Ons genoom heeft niet de tijd gehad te evolueren en daarmee om te gaan.

Gevolg is dat ontstekingen wel worden opgebouwd, maar niet weer gecontroleerd en volledig worden afgebouwd. Ons afweersysteem blijft als het ware aan staan. Dit kan leiden tot een continue ontstekingstoestand van ons lichaam.

Het is daarom van groot belang dat je de balans herstelt en je lichaam terugkeert naar een balans die bij ons genoom past!

Hoe herstel ik de balans?

Om de balans tussen omega-3 en omega-6 weer in evenwicht te krijgen is het zaak je omega-6 inname te beperken en de balans te verbeteren door dagelijks extra omega-3 vetzuren in te nemen.

Care by Nature UnoCardio 1000 Olie in Vis

 

Beperk je inname van omega-6: Je vindt ze met vooral in plantaardige oliën (zonnebloem-, maïs-, sesam- en sojaolie; olijfolie is een goede uitzondering!) en daarmee in veel verwerkte producten (eet vooral versgemaakt eten!), vlees, eieren en/of zuivelproducten.

Eet daarnaast meer vette vis: Europese gezondheidsinstanties raden iedereen aan om twee maal per week vette vis te eten. Maar pas op, niet alle vis is geschikt. Dit staatje geeft je een mooi overzicht van de EPA en DHA gehaltes van de verschillende vissoorten.

De meeste vis uit de supermarkt is niet wild maar gekweekt en bevat over de jaren steeds minder omega-3 doordat de industrie steeds laagwaardigere grondstoffen (EPA en DHA zijn duur) gebruikt om vis te kweken.

Wilde vis kan daarnaast vervuild zijn met zware metalen (kwik, cadmium, arseen, lood), pesticiden, dioxines, furanen en PCB’s. En aangezien het praktisch onmogelijk is elke vis te analyseren weet je nooit precies wat je op je bord legt.

Je kunt het risico beperken door:

  • De huid te verwijderen: giftige stoffen worden vooral via de huid en de kieuwen opgenomen. Zo beperk je de inname van schadelijke stoffen.

  • Kleinere vissoorten te eten. Grote vissoorten hebben de kleinere soorten vaak op hun menukaart staan, leven langer en verzamelen meer giftige stoffen. Sommige grote vissoorten (haai, zwaardvis, etc.)) bevatten veel kwik en zijn daarom verboden tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Kleine vissen bevinden zich onderaan de voedselketen en hebben vaak een kortere levensduur (zoals ansjovis, sardientjes, makreel en haring) en bevatten dus minder giftige stoffen.

  • Vissen te kiezen uit de schonere gebieden zoals de koud schone wateren voor de kust van Chili en Peru.

Zeker tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode is het aan te bevelen een goed gecontroleerd visoliesupplement te gebruiken.

Plantaardige alternatieven voor vis

Vaak krijgen wij de vraag of er plantaardige alternatieven zijn voor vis.

Een veelbesproken olie is lijnzaadolie of vlaszaadolie. Deze olie bevat een ander omega-3 vetzuur namelijk alfa-linoleenzuur (ALA). Zowel ALA, EPA als DHA zijn gunstig voor onze gezondheid.

Ons lichaam probeert uit ALA zowel EPA als DHA aan te maken maar dat lukt slecht. Slechts 0.2 tot 8% van het ingenomen ALA wordt omgezet tot EPA en slechts 0.05% (of minder) tot DHA. Daarom is het nodig om voldoende extra EPA en DHA op het menu te plaatsen.

Voor wie geen vis lust of wil eten, vormen zee-algen een alternatief. Oliën uit algen zijn de enige plantaardige bronnen van EPA en DHA. EPA is nog heel beperkt beschikbaar uit algenolie, DHA is wel wijder beschikbaar als supplement.

Zoek je een hoog geconcentreerd algen alternatief dat zowel EPA en DHA in hoge concentratie bevat? Klik dan hier.