Wat is de TOTOX waarde van mijn omega-3? - Care by Nature

Wat is de TOTOX waarde van mijn omega-3?

Jun 07, 2022Karin Tromop
TOTOX waarde staat voor “TOTale OXidatie waarde”. Deze waarde staat voor de mate waarin omega-3 olie uit vis of algen is geoxideerd. Omega-3 bevat de vetzuren EPA en DHA die vele onverzadigde verbindingen bevatten en uiterst gevoelig zijn voor oxidatie. Hoe hoger de TOTOX hoe meer de olie is geoxideerd: Oxidatie is een reactie met zuurstof. De vissige (ranzige) lucht van een vis die je te lang hebt laten liggen is het gevolg van oxidatie, óf bijvoordeeld de restlucht aan je vingers als je een haring aan de staart hebt gegeten! Hoe hoger de puurheid of concentratie aan omega-3 in een olie, hoe gevoeliger de olie is voor oxidatie en hoe sneller die oxidatie zal plaatsvinden.

Is de TOTOX waarde een indicator van versheid?

Vaak wordt versheid in één adem genoemd met TOTOX waarde. Hoe lager de TOTOX waarde hoe verser de olie. Dit bekt lekker en spreekt marketeers aan maar is niet persé correct. De suggestie wordt gewekt dat vis- of algenolie met lage TOTOX direct van de boot of uit het fermentatie vat bij jou terecht is gekomen. “Direct van de boer op je bordje”. Lage TOTOX staat immers voor minder ranzig. En minder ranzig wordt geassocieerd met verse vis. Dat kan maar hoeft zeker niet het geval te zijn. Ook de TOTOX waarde van “oude” olie kan weer verbeterd worden door de juiste procesvoering. Een lagere TOTOX betekent een duidelijk minder vissige smaak en leidt tot minder opboeren en oprispen van een vislucht.

Hoe meet je de TOTOX waarde?

De TOTOX waarde wordt in een laboratorium bepaald en de berekende waarde is een uitkomst van 2 verschillende metingen:

TOTOX waarde Omega 3 formule

TOTOX waarde = (2x Peroxide waarde) + 1x Anisidine waarde De Peroxide waarde staat voor de primaire oxidatie en de Anisidine waarde voor de secundaire oxidatie. Bij de primaire oxidatie worden geurloze peroxides gevormd. Bij de secondaire oxidatie worden deze verder omgezet in ranzige componenten. De uitkomst van beide metingen en de berekende TOTOX waarde worden op het analyse certificaat van de gebruikte olie vermeld. De TOTOX waarde wordt slechter bij de verwerking van de olie omdat hier wederom risico op blootstelling aan zuurstof en temperatuur ontstaat. De echte goede merken doen daarnaast extra metingen op het uiteindelijke supplement in capsule of fles en kunnen een analyse certificaat behorend bij jouw specifiek supplement overleggen.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van oxidatie?

Lucht (zuurstof) – de olie moet gedurende de gehele verwerking van vis of alg tot capsule worden beschermd onder stikstof, argon of koolstofdioxide. Temperatuur – oxidatie vindt sneller plaats bij hogere temperatuur. Elke 10 graden gaat de oxidatie snelheid met een factor 2 of 3 omhoog. Licht – oxidatie vindt plaats onder invloed van licht. De WHC concentraten worden geproduceerd met gepatenteerde processen bij extreem lage temperaturen (vaak onder nul) onder voortdurende bescherming door inerte gassen. Wist je dat wij jouw geen supplementen leveren als de verwachtte buitentemperatuur boven de 25 graden! Dan begrijp je nu waarom dat is. De meest productie en verwerking vindt overigens binnen plaats. Het grootste risico op blootstelling aan licht van jouw omega-3 supplement is met name thuis, als jouw omega-3 producten niet op een koele, donkere plek bewaard worden.

Wat is de internationale standaard voor de TOTOX waarde van visolie?

De Europese richtlijn voor de TOTOX waarde is 30. De GOED (the Global Organisation for EPA & DHA) richtlijn is max 26. En de IFOS (International Fish Oil Standards) richtlijn is max 19,5. WHC streeft er altijd naar de beste kwaliteit aan haar artsen en therapeuten te bieden en streeft naar max 10 en is daarmee wereldwijd leidend in hoog geconcentreerde omega-3. Alle WHC visolie capsules zijn gecertificeerd door IFOS. WHC vis- en algenolie is wereldwijd leidend in de hoogst geconcentreerde omega-3. Daardoor zijn wij ook experts in het voorkomen en beperken van oxidatie. De TOTOX waarde van de vis- en algenolie capsules van WHC wordt nauwlettend gevolgd en gemeten. De uiteindelijk TOTOX waarde van de WHC vis- en algenolie ligt rond de 8.

Lage TOTOX betekent betere smaak en minder smaakstoffen

Een lage TOTOX betekent een minder of geen vissige smaak. Daardoor zijn er minder of zelfs geen smaakstoffen nodig om de hoge TOTOX te verhullen. Het betekent ook dat je de olie uit de capsule of fles ook kunt gebruiken in yoghurt, smoothie of shake. Het is namelijk nagenoeg geur- en smaakloos.

Wat is eigenlijk de TOTOX waarde van jouw omega-3 capsules?

Is de TOTOX waarde van jouw huidige supplement bekend? Vraag het analyse certificaat eens op en let er daarbij op of het certificaat ook daadwerkelijk betrekking heeft op het product in je hand. De echt goed merken hebben traceerbaarheid op orde en kunnen je snel antwoord geven. Zo niet dan weet je eigenlijk al genoeg! WHC vis- en algenolie is wereldwijd leidend in de hoogst geconcentreerde omega-3. Daardoor zijn wij ook experts in het voorkomen en beperken van oxidatie. Kortom, wil je 100% zekerheid? Dan kan je het beste WHC Omega-3 producten bestellen.

Wat voor anti-oxidanten worden er gebruikt om omega-3 te beschermen?

Om beschadiging van de gevoelige omega-3 vetzuren te voorkomen na productie, wordt een combinatie van antioxidanten toegevoegd. Voorbeelden zijn tocoferolrijk extract (bevat verschillende typen vitamine E), rozemarijn extract en ascorbylpalmitaat (dit is vetoplosbare vitamine C).

Wat kan ik doen om mijn omega-3 capsules tegen oxidatie te beschermen?

Bewaar jouw omega-3 capsules of olie altijd op een koele (bij voorkeur in de koelkast, hoe koeler hoe beter) donkere plaats. Wees je hier ook van bewust als je je capsules mee op vakantie neemt!

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden