Elk jaar wordt er ongeveer 1 miljoen ton wilde diepzeevis gevangen om er visolie uit te halen. Dat is amper 1 % van de visvangst!
Schattingen uit 2010 geven bovendien aan dat ongeveer 88 % van die vis wordt gebruikt om kweekvis mee te voederen. Zo blijft er van dat ene procent uiteindelijk slechts 12% over.
Eigenlijk is dus slechts 0,12% van de totale visvangst bestemd voor visolie in voedingssupplementen. Dit is een peulenschil in vergelijking met andere cijfers uit wetenschappelijke rapporten:
-
-
18 miljoen ton vis komt terecht in voeder voor kweekvis
-
16,2 miljoen ton vis wordt opgeofferd om vismeel in voer voor varkens, pluimvee en runderen te verwerken
-
5,4 miljoen ton vis vindt zijn weg naar voer voor katten, honden en pelsdieren
De conclusie is duidelijk: de overbevissing zal vooral sterk dalen, als we minder industrieel vlees eten en minder huisdiervoer aankopen.
Geen bedreigde vissoorten of krill
Bovendien maakt WHC al zijn visoliesupplementen op een ethische manier aan door ervoor te zorgen dat er enkel niet-bedreigde kleine diepzeevissen, zoals makreel en ansjovis, gevangen worden. We verwerken dus geen tonijn (die wordt steeds schaarser) of geen kabeljauw (hiervan moet teveel vis worden opgeofferd om voldoende omega 3-vetzuren te verkrijgen).
Verder gebruiken we als milieubewuste visolieproducent ook geen krill. Dit garnaalachtige zeediertje is immers een belangrijke voedingsbron voor walvissen, pinguïns en robben. Nu werd vastgesteld dat de hoeveelheid Antarctische krill sinds de jaren ‘70 sterk is afgenomen – in sommige streken met wel 80 % – wordt algemeen aangenomen dat een toenemend gebruik krill het ecosysteem op Antarctica nog meer zal verstoren.
Friend of the Sea
De visolie concentraten van WHC worden door Friend of the Sea voor duurzaamheid gecertificeerd van visserij tot aan uiteindelijke softgel of fles. Friend of the Sea is wereldwijd leidend op het gebied van duurzaamheid en WHC was destijds het eerste merk waarvan de visolie werd gecertificeerd.
Lees hier meer over Friend of the Sea.
Bronnen: De Silva SS, Turchini GM. Towards understanding the impacts of the pet food industry on world fish and seafood supplies. J Agric Environ Ethics 2008; 21(5):459-467.
Alder J, Campbell B, Karpouzi V, Kaschner K, Pauly D. Forage fish: from ecosystems to markets. Annu Rev Environ Resour 2008; 33:153-66.
Campbell B, Alder J. Fishmeal and fish oil: production trade and consumption. 2006; p47-66 In: Alder J, Pauly D (eds.).
On the multiple uses of forage fish: from ecosystems to markets. Fisheries Centre Research Reports 14(3). Fisheries Centre, University of British Columbia (ISSN 1198-6727).