Veelgestelde vragen over Omega 3

Visolie uit kleine vissen Care by Nature

Visolie

Wat is visolie?

Alle vissen bevatten visolie. Maar het zijn met name de vette vissen waaruit visolie wordt verkregen. Denk aan makreel, haring, ansjovis en sardientje.

Visolie bevat de gunstige omega-3 “vis” vetzuren EPA & DHA. Dit zijn de twee meervoudige onverzadigde vetzuren waar veel wetenschappelijk bewezen en gepubliceerde gezondheidsclaims voor gelden.

Standaard visolie bevat ongeveer 30% van deze gezonde vetzuren. Inmiddels is het gelukt die gezonde vetzuren te concentreren en te isoleren om juist alleen die gezonde 30% binnen te krijgen.

We onderscheiden:

  • Standaard visolie: bestaat voor slechts 30% uit omega-3 vetzuren, meestal rond de 18% EPA en de 12% DHA. De resterende 70% bestaat uit overbodige of zelfs ongezonde vetten, en vaak een hoger gehalte onzuiverheden zoals zware metalen en PCB’s.
  • Geconcentreerde visolie: bestaat vaak voor 60 tot 80% uit omega-3 vetzuren. Hoewel het gehalte aan omega-3 vetzuren in deze oliën iets hoger is, bevatten deze oliën nog steeds tot 40% overbodige of zelfs ongezonde andere vetten.
  • Hoog geconcentreerde visolie, zoals UnoCardio 1000, X2 of FISH OIL, is nog zeldzaam en bestaat voor 90 tot 95% uit omega-3 vetzuren. Deze olie biedt de grootste hoeveelheid EPA en DHA per softgel, en behoren tot de zuiverste oliën die verkrijgbaar zijn.
Wat is verschil met levertraan?

Veel mensen moeten bij het woord ‘visolie’ denken aan levertraan. En dat doet vaak (slechte?) jeugdherinneringen bovenkomen! Vissige olie uit de lever van een kabeljauw die ze van hun moeder met een grote eetlepel moesten innemen.

Levertraan bevat slechts 30% omega-3. Van levertraan is dus veel meer nodig vanwege de lage concentratie omega-3 en wordt daarom ook vaak vloeibaar ingenomen. Levertraan bevat ook een vrij hoge dosis vitamine A wat niet voor iedereen wenselijk is.

Vrouwen consumeren na de menopauze dagelijks met gemak 1 tot 2 gram EPA & DHA per dag. Dan is met levertraan de kans groot dat u te veel vitamine A zal binnenkrijgen wat kan leiden tot een verhoogd risico op osteoporose.

Vanwege de hoeveelheid vitamine A wordt levertraan ook niet aanbevolen voor kinderen. Als kinderen via het gebruik van levertraan aan een inname van 500 mg EPA & DHA willen komen, krijgen ze daarmee vaak ook een ongezonde hoeveelheid vitamine A binnen.

Belangrijk om te weten is dat EFSA duidelijk aangeeft dat mensen in Europa via hun voeding al voldoende vitamine A binnenkrijgen, waardoor deze vitamine zich niet meer leent voor gebruik in verrijkte voedingsmiddelen en supplementen.

De hoog geconcentreerde visolie gebruikt in UnoCardio 1000 bevat bijna alleen de vetzuren EPA en DHA. Een kleinere dosis van 1 tot 2 softgels dus al snel voldoende omega-3 en de verpakking in softgels vermindert het risico op oprispingen.

Wat is krill olie?

Krillolie is een voedingssupplement afkomstig van krill. Krill zijn kleine schaaldiertjes die leven in de Noordelijke IJszee. Krillolie bevat net als visolie de essentiële omega-3-vetzuren EPA en DHA, in lage concentraties. In krillolie zijn deze vetzuren echter aanwezig als vrije vetzuren en gebonden aan fosfolipiden.

Het is erg lastig om de hoeveelheid omega-3 vetzuren in het lichaam aan te vullen met behulp van krillolie. Vanwege de fosfolipiden zou u krillolie wel aan uw dagelijkse voedingspatroon kunnen toevoegen, maar u zou dan te veel capsules moeten gebruiken om aan een dagelijkse dosis van 500 tot 1000 mg EPA en DHA te komen.

Daarom vinden veel krilloliegebruikers na bepaling van hun Omega-3 Index dat de uitslag tegenvalt. Bij mensen die krillolie gebruiken, laat de uitslag van de Omega-3 Index-analyse namelijk een laag gehalte aan EPA+DHA te zien, ondanks dat deze mensen 3 tot 5 capsules met krillolie per dag hebben gebruikt.

Hieruit blijkt dat gebruik van uitsluitend krillolie onvoldoende effect heeft, en dat er naast krillolie alsnog een sterk geconcentreerd visoliesupplement gebruikt moet worden.

Daarom heeft WHC ervoor gekozen om geen krillolie in het assortiment op te nemen, maar alleen voor ‘het beste van het beste’ te gaan. Ons aanbod bestaat uitsluitend uit de veiligste, zuiverste en sterkst geconcentreerde omega-3 producten die verkrijgbaar zijn, zodat we u de beste prijs-kwaliteitverhouding kunnen bieden.

Waarom zou ik een visolie supplement gebruiken als ik ook vette vis kan eten?

Vis bevat kwik en andere zware metalen. Daarom is het verstandig om niet zo veel vis te eten*.

Hoe dan ook, de gemiddelde westerling gebruikt onvoldoende omega-3 in zijn dieet om van de gezondheidsvoordelen te genieten. Er zijn twee hoofdoorzaken voor het tekort aan omega-3 in het westerse dieet.

Aan de ene kant eten we minder vaak vette vis, ondanks dat gezondheidsdeskundigen aanraden om per week minstens twee porties vette vis te eten (2 x 100 g ansjovis, haring of wilde zalm levert 2000 mg EPA & DHA op), wat overeenkomt met 2 UnoCardio®-softgels.

Aan de andere kant eten we eigenlijk de ‘verkeerde’ soorten vis, namelijk witvis. Witvis wordt bijvoorbeeld gebruikt in vissticks en kibbeling, en bevat amper omega-3 vetzuren. Dit leidt ertoe dat de meeste westerlingen via hun voeding onvoldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen.

Om toch aan de hoeveelheid omega-3 te komen die door de overheid en gezondheidsdeskundigen wordt aanbevolen, is bij deze mensen dus suppletie van omega-3 nodig.

* Bron: The Nutritional-Toxicological Conflict related to Seafood Consumption / Covaci A, Voorspoels S, Wyckmans J, Gelbin A, Neels H. Anthropogenic and natural organohalogenated compounds in fish oil dietary supplements from various countries. Organohalogen Compounds 2006; 68: 5

Is jullie visolie duurzaam?

Bij WHC Health Supplements selecteren we alleen visolie die afkomstig zijn van niet-bedreigde vissoorten uit gecertificeerde visvangst en producten die op een milieuvriendelijke manier gezuiverd zijn.

Het gebruik van kleine vissoorten (zoals makreel, ansjovis, haring en sardines) heeft de voorkeur. Deze vissen hebben namelijk een kortere levenscyclus, en daardoor kunnen ze zich sneller voortplanten (wat ze duurzaam maakt) en krijgen ze gedurende hun leven minder zware metalen en PCB’s binnen (wat ze veiliger maakt).

Tonijn bijvoorbeeld is niet alleen een bedreigde vissoort maar bovendien stapelen zich vanwege de langere levensduur aanzienlijk grotere hoeveelheden kwik en PCB’s op.

Omega-3 vetzuren EPA en DHA

Wat zijn de omega-3 vetzuren EPA en DHA?

De twee allerbelangrijkste omega-3 vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Om goed te functioneren heeft het lichaam normaal gesproken 500-1000 mg EPA en DHA per dag nodig, al kan een gezond niveau voor de inname van EPA+DHA variëren van 250 mg tot 3000 mg.

Ons lichaam kan maar een heel klein deel van de benodigde EPA en DHA zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat we genoeg van deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding of via omega-3 supplementen.

DHA is een van de belangrijkste vetzuren voor de hersenen en het netvlies. Dit verklaart waarom DHA de hersenfunctie en het gezichtsvermogen helpt in stand houden bij gebruik van 250 mg per dag. DHA is namelijk een van de belangrijkste bouwstenen van de celmembranen in hersen- en netvliesweefsel.

Als we de bouwstenen voor lichaamsweefsels vergelijken met de bouwstenen voor een huis, is DHA te beschouwen als het beton dat gebruikt wordt bij het storten van de fundering. Beton is het basismateriaal, en de structurele eigenschappen van het huis zullen beïnvloed worden door de materialen die in het beton zijn verwerkt. Als het beton niet stevig genoeg is, zal dat namelijk gevolgen hebben voor alle andere onderdelen van het huis (de muren, de ramen en de stroom- en watervoorziening).

Op vergelijkbare wijze zal het type vetzuren dat u binnenkrijgt, bepalend zijn voor de sterkte of zwakte van de celmembranen in uw hersenen en netvlies, en dus ook hoe goed of slecht ze zullen functioneren.

DHA en EPA kunnen ook gecombineerde effecten uitoefenen. Zo dragen EPA en DHA samen bij tot een normale werking van het hart (bij inname van minstens 250 mg per dag), het behoud van een normale triglyceridenspiegel in het bloed (bij inname van 2000 mg/dag) en het behoud van een normale bloeddruk (bij inname van 3000 mg/dag).

Gebruikt u een hogere dosis? Zorg er dan voor dat de hoeveelheid die u via supplementen binnenkrijgt voor EPA en DHA samen niet hoger is dan 5000 mg per dag.

Ons lichaam kan zelf maar zeer kleine hoeveelheden EPA en DHA aanmaken. Daarom moeten we deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding of via omega-3 supplementen.

Deze gunstige vetzuren zijn van nature aanwezig in vette vissoorten als makreel, sardines en haring. Enkel door geregeld voldoende vette vis te eten, of dagelijks 1000 tot 2000 mg omega-3 in als supplement te gebruiken, zullen we een uitgebalanceerde Omega-3 Index (minstens 8% omega-3 in de rode bloedcellen) verkrijgen en kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze voedingsstoffen.

Klik hier voor meer informatie over de Omega-3 Index Test

Waarom is het beter omega-3 vetzuren in triglyceride vorm te nemen?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat visoliesupplementen met EPA en DHA in de gereconstrueerde (‘restructured’) triglyceridevorm (ook wel aangeduid als r-triglyceride- of rTG-vorm), beter en sneller door het lichaam worden opgenomen dan supplementen met de ethylestervorm.

Mogelijk worden r-triglyceriden zelfs beter en sneller opgenomen dan gewone triglyceriden en vrije vetzuren.

Om de best mogelijke absorptie mogelijk te maken, is het verstandig om het visoliesupplement in te nemen bij een vetrijke maaltijd waarin u ongeveer 8-10 gram vet per gebruikt (bijv. uw hoofdmaaltijd, als u bij de bereiding ervan gezonde vetten als olijf- of lijnzaadolie gebruikt). U vetvertering wordt geactiveerd bij deze hoeveelheid vet: uw galblaas knijpt samen en uw alvleesklier produceert lipase.

Hoeveel omega-3 vetzuren EPA en DHA moet ik dagelijks innemen?

De ideale dagelijkse dosis is 1000 mg EPA+DHA. Voor mensen die extra hulp nodig hebben om hun triglyceridenspiegel op een gezond niveau te houden wordt het gebruik van 2000 mg EPA+DHA per dag. Voor het behoud van de normale bloeddruk wordt een dagelijkse inname van 3000 mg EPA+DHA aangeraden.

Hoveel softgels u moet innemen hangt af van de omega-3 concentratie, en dan specifiek de concentratie van EPA en DHA. Bij hogere EPA- of DHA-concentraties hebt u uiteraard minder softgels nodig om in uw dagelijkse behoefte te voorzien dan bij lagere concentratie.

Bij veel merken visolie wordt gesproken van ‘1 portie per dag’, maar ze zeggen er dan niet bij dat een enkele portie uit wel 2-5 softgels kan bestaan om aan uw benodigde dagelijkse hoeveelheid EPA of DHA te komen. Bij merken met hoog geconcentreerde omega-3 zoals UnoCardio 1000 heb je veel minder softgels nodig.

1 softgel UnoCardio 1000 bevat 1200 mg omega-3, waarvan 675 mg EPA en 460 mg DHA.

Hoe lang duurt het voordat ik de voordelen kan ervaren?

UnoCardio 1000 dient ten minste drie maanden lang dagelijks te worden ingenomen. Dat is de tijd die rode bloedcellen nodig hebben om zichzelf te vernieuwen. En pas als dat is gebeurd is ook de verbetering in celwand samenstelling aan te tonen.

Omega-3-supplementen zijn trouwens bedoeld om het lichaam te ondersteunen. Ze dienen nooit ter vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstij!

Omega-3 vetzuren EPA en DHA Care by Nature
Omega-3 vetzuren EPA en DHA Care by Nature

Omega-3 vetzuren EPA en DHA

Wat zijn de omega-3 vetzuren EPA en DHA?

De twee allerbelangrijkste omega-3 vetzuren zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Om goed te functioneren heeft het lichaam normaal gesproken 500-1000 mg EPA en DHA per dag nodig, al kan een gezond niveau voor de inname van EPA+DHA variëren van 250 mg tot 3000 mg.

Ons lichaam kan maar een heel klein deel van de benodigde EPA en DHA zelf aanmaken. Daarom is het belangrijk dat we genoeg van deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding of via omega-3 supplementen.

DHA is een van de belangrijkste vetzuren voor de hersenen en het netvlies. Dit verklaart waarom DHA de hersenfunctie en het gezichtsvermogen helpt in stand houden bij gebruik van 250 mg per dag. DHA is namelijk een van de belangrijkste bouwstenen van de celmembranen in hersen- en netvliesweefsel.

Als we de bouwstenen voor lichaamsweefsels vergelijken met de bouwstenen voor een huis, is DHA te beschouwen als het beton dat gebruikt wordt bij het storten van de fundering. Beton is het basismateriaal, en de structurele eigenschappen van het huis zullen beïnvloed worden door de materialen die in het beton zijn verwerkt. Als het beton niet stevig genoeg is, zal dat namelijk gevolgen hebben voor alle andere onderdelen van het huis (de muren, de ramen en de stroom- en watervoorziening).

Op vergelijkbare wijze zal het type vetzuren dat u binnenkrijgt, bepalend zijn voor de sterkte of zwakte van de celmembranen in uw hersenen en netvlies, en dus ook hoe goed of slecht ze zullen functioneren.

DHA en EPA kunnen ook gecombineerde effecten uitoefenen. Zo dragen EPA en DHA samen bij tot een normale werking van het hart (bij inname van minstens 250 mg per dag), het behoud van een normale triglyceridenspiegel in het bloed (bij inname van 2000 mg/dag) en het behoud van een normale bloeddruk (bij inname van 3000 mg/dag).

Gebruikt u een hogere dosis? Zorg er dan voor dat de hoeveelheid die u via supplementen binnenkrijgt voor EPA en DHA samen niet hoger is dan 5000 mg per dag.

Ons lichaam kan zelf maar zeer kleine hoeveelheden EPA en DHA aanmaken. Daarom moeten we deze vetzuren binnenkrijgen via onze voeding of via omega-3 supplementen.

Deze gunstige vetzuren zijn van nature aanwezig in vette vissoorten als makreel, sardines en haring. Enkel door geregeld voldoende vette vis te eten, of dagelijks 1000 tot 2000 mg omega-3 in als supplement te gebruiken, zullen we een uitgebalanceerde Omega-3 Index (minstens 8% omega-3 in de rode bloedcellen) verkrijgen en kunnen profiteren van de gezondheidsvoordelen van deze voedingsstoffen.

Klik hier voor meer informatie over de Omega-3 Index Test

Waarom is het beter omega-3 vetzuren in triglyceride vorm te nemen?

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat visoliesupplementen met EPA en DHA in de gereconstrueerde (‘restructured’) triglyceridevorm (ook wel aangeduid als r-triglyceride- of rTG-vorm), beter en sneller door het lichaam worden opgenomen dan supplementen met de ethylestervorm.

Mogelijk worden r-triglyceriden zelfs beter en sneller opgenomen dan gewone triglyceriden en vrije vetzuren.

Om de best mogelijke absorptie mogelijk te maken, is het verstandig om het visoliesupplement in te nemen bij een vetrijke maaltijd waarin u ongeveer 8-10 gram vet per gebruikt (bijv. uw hoofdmaaltijd, als u bij de bereiding ervan gezonde vetten als olijf- of lijnzaadolie gebruikt). U vetvertering wordt geactiveerd bij deze hoeveelheid vet: uw galblaas knijpt samen en uw alvleesklier produceert lipase.

Hoeveel omega-3 vetzuren EPA en DHA moet ik dagelijks innemen?

De ideale dagelijkse dosis is 1000 mg EPA+DHA. Voor mensen die extra hulp nodig hebben om hun triglyceridenspiegel op een gezond niveau te houden wordt het gebruik van 2000 mg EPA+DHA per dag. Voor het behoud van de normale bloeddruk wordt een dagelijkse inname van 3000 mg EPA+DHA aangeraden.

Hoveel softgels u moet innemen hangt af van de omega-3 concentratie, en dan specifiek de concentratie van EPA en DHA. Bij hogere EPA- of DHA-concentraties hebt u uiteraard minder softgels nodig om in uw dagelijkse behoefte te voorzien dan bij lagere concentratie.

Bij veel merken visolie wordt gesproken van ‘1 portie per dag’, maar ze zeggen er dan niet bij dat een enkele portie uit wel 2-5 softgels kan bestaan om aan uw benodigde dagelijkse hoeveelheid EPA of DHA te komen. Bij merken met hoog geconcentreerde omega-3 zoals UnoCardio 1000 heb je veel minder softgels nodig.

1 softgel UnoCardio 1000 bevat 1200 mg omega-3, waarvan 675 mg EPA en 460 mg DHA.

Hoe lang duurt het voordat ik de voordelen kan ervaren?

UnoCardio 1000 dient ten minste drie maanden lang dagelijks te worden ingenomen. Dat is de tijd die rode bloedcellen nodig hebben om zichzelf te vernieuwen. En pas als dat is gebeurd is ook de verbetering in celwand samenstelling aan te tonen.

Omega-3-supplementen zijn trouwens bedoeld om het lichaam te ondersteunen. Ze dienen nooit ter vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstij!

Welke omega-3 visolie is geschikt voor mij UnoCardio 1000

Welke omega-3 is geschikt voor mij?

Ik slik niet graag pillen, welk product bevelen jullie aan?

Als je niet van pillen slikken houdt, of er moeite mee hebt, neem dan onze vloeibare UnoCardio FISH OIL.

Met een minimale hoeveelheid van een half (1/2) theelepeltje krijg je een maximale dosis van 2165 mg omega-3 binnen.

Dat is zo’n kleine hoeveelheid dat je het zonder dat je het merkt in je maaltijd kunnen verwerken.

Ik ben vegetariër, welke omega-3 is geschikt voor mij?

Het vegetarische alternatief voor onze hoog geconcentreerde visolie supplementen is UnoCardio VEGAN.

Eén 1-grams UnoCardio VEGAN softgel bevat maar liefst 800 mg omega-3 uit algen (concentratie 80%!!!). En zowel EPA als DHA (niet zoals gebruikelijk alleen DHA).

Daarmee is dit het eerste product op markt wat een hoogwaardig alternatief biedt voor visolie concentraat.

Ik zoek een omega-3 supplement dat mijn weerstand en immuunsysteem ondersteunt

Dan is voor jou de UnoCardio 1000 het meest geschikt.

Deze bevat per softgel naast een hoge dosis (1200 mg!!!) omega-3, ook 1000 IE vitamine D in goed opneembare vorm.

Welke omega-3 visolie is geschikt voor mij UnoCardio 1000

Welke omega-3 is geschikt voor mij?

Ik slik niet graag pillen, welk product bevelen jullie aan?

Als je niet van pillen slikken houdt, of er moeite mee hebt, neem dan onze vloeibare UnoCardio FISH OIL.

Met een minimale hoeveelheid van een half (1/2) theelepeltje krijg je een maximale dosis van 2165 mg omega-3 binnen.

Dat is zo’n kleine hoeveelheid dat je het zonder dat je het merkt in je maaltijd kunnen verwerken.

Ik ben vegetariër, welke omega-3 is geschikt voor mij?

Het vegetarische alternatief voor onze hoog geconcentreerde visolie supplementen is UnoCardio VEGAN.

Eén 1-grams UnoCardio VEGAN softgel bevat maar liefst 800 mg omega-3 uit algen (concentratie 80%!!!). En zowel EPA als DHA (niet zoals gebruikelijk alleen DHA).

Daarmee is dit het eerste product op markt wat een hoogwaardig alternatief biedt voor visolie concentraat.

Ik zoek een omega-3 supplement dat mijn weerstand en immuunsysteem ondersteunt

Dan is voor jou de UnoCardio 1000 het meest geschikt.

Deze bevat per softgel naast een hoge dosis (1200 mg!!!) omega-3, ook 1000 IE vitamine D in goed opneembare vorm.

Omega-3 tijdens zwangerschap en borstvoeding

Is omega-3 geschikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding?

De algemene aanbeveling van de Gezondheidsraad is een dagelijkse consumptie van 250 mg EPA en DHA.

Als een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft wordt aanbevolen dat zij deze gewone dagelijkse inname met nog 200 mg DHA per dag verhoogd om bij te dragen aan de normale ontwikkeling van hersenen en ogen van foetus of zuigeling.

De officiële gezondheidsclaim: De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen op voorwaarde dat zwangere of zogende vrouwen bovenop hun dagelijkse 250 mg EPA+DHA elke dag een extra portie van minstens 200 mg DHA gebruiken.

Dit betekent dus dat zwangere of borstvoedende vrouwen dagelijks 450 mg EPA en DHA moeten innemen waarvan minimaal 200 mg DHA. UnoCardio 1000 bevat 1200 mg omega-3 per softgel waarvan 675 mg EPA en 460 mg DHA. Ruim voldoende dus om aan deze vereiste te voldoen.

Wij bevelen aan dat u dagelijks minimaal 1 softgel en ideaal gesproken 2 softgels UnoCardio 1000 neemt om u en uw baby maximaal te voorzien van omega-3 vetzuren.

Wat zijn de gevolgen als ik geen omega-3 neem tijdens de zwangerschap?

Als een vrouw tijdens de zwangerschap niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt, zal de baby deze noodzakelijke voedingsstoffen onttrekken uit de hersenen van de moeder.

Een vrouw die borstvoeding geeft, geeft veel van haar essentiële vetzuren door aan haar baby. Bij veel vrouwen leidt dit ertoe dat zij zelf een ernstig tekort aan DHA oplopen. Recente laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die net moeder zijn geworden, maar de helft van de normale hoeveelheid omega-3 vetzuren in hun bloed hebben.

Het wordt dan ook sterk aanbevolen aan kersverse moeders om dagelijks minstens 200 mg DHA extra in te nemen (naast de algemeen aanbevolen dosis van 250 mg EPA+DHA), omdat ze dan genoeg DHA voor zichzelf en voor hun kind zullen hebben.

Wij bevelen aan dat u dagelijks minimaal 1 softgel en ideaal gesproken 2 softgels UnoCardio 1000 neemt om u en uw baby maximaal te voorzien van omega-3 vetzuren.

Ik neem al vitamine D. Is UnoCardio 1000 dan wel het juiste supplement?

UnoCardio 1000 bevat per softgel 1000 IE vitamine D3.

Afhankelijk van uw dagelijkse behoefte aan vitamine D past u uw inname regiem hierop aan. Mocht u al voldoende vitamine D via andere supplementen binnenkrijgen kiest u dan voor UnoCardio X2. Dit is in feite de UnoCardio 1000 zonder vitamine D.

Zwangerschap en omega-3 Care by Nature
Zwangerschap en omega-3 Care by Nature

Omega-3 tijdens zwangerschap en borstvoeding

Is omega-3 geschikt tijdens de zwangerschap en borstvoeding?

De algemene aanbeveling van de Gezondheidsraad is een dagelijkse consumptie van 250 mg EPA en DHA.

Als een vrouw die zwanger is of borstvoeding geeft wordt aanbevolen dat zij deze gewone dagelijkse inname met nog 200 mg DHA per dag verhoogd om bij te dragen aan de normale ontwikkeling van hersenen en ogen van foetus of zuigeling.

De officiële gezondheidsclaim: De inname van DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen op voorwaarde dat zwangere of zogende vrouwen bovenop hun dagelijkse 250 mg EPA+DHA elke dag een extra portie van minstens 200 mg DHA gebruiken.

Dit betekent dus dat zwangere of borstvoedende vrouwen dagelijks 450 mg EPA en DHA moeten innemen waarvan minimaal 200 mg DHA. UnoCardio 1000 bevat 1200 mg omega-3 per softgel waarvan 675 mg EPA en 460 mg DHA. Ruim voldoende dus om aan deze vereiste te voldoen.

Wij bevelen aan dat u dagelijks minimaal 1 softgel en ideaal gesproken 2 softgels UnoCardio 1000 neemt om u en uw baby maximaal te voorzien van omega-3 vetzuren.

Wat zijn de gevolgen als ik geen omega-3 neem tijdens de zwangerschap?

Als een vrouw tijdens de zwangerschap niet genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt, zal de baby deze noodzakelijke voedingsstoffen onttrekken uit de hersenen van de moeder.

Een vrouw die borstvoeding geeft, geeft veel van haar essentiële vetzuren door aan haar baby. Bij veel vrouwen leidt dit ertoe dat zij zelf een ernstig tekort aan DHA oplopen. Recente laboratoriumonderzoeken hebben aangetoond dat vrouwen die net moeder zijn geworden, maar de helft van de normale hoeveelheid omega-3 vetzuren in hun bloed hebben.

Het wordt dan ook sterk aanbevolen aan kersverse moeders om dagelijks minstens 200 mg DHA extra in te nemen (naast de algemeen aanbevolen dosis van 250 mg EPA+DHA), omdat ze dan genoeg DHA voor zichzelf en voor hun kind zullen hebben.

Wij bevelen aan dat u dagelijks minimaal 1 softgel en ideaal gesproken 2 softgels UnoCardio 1000 neemt om u en uw baby maximaal te voorzien van omega-3 vetzuren.

Ik neem al vitamine D. Is UnoCardio 1000 dan wel het juiste supplement?

UnoCardio 1000 bevat per softgel 1000 IE vitamine D3.

Afhankelijk van uw dagelijkse behoefte aan vitamine D past u uw inname regiem hierop aan. Mocht u al voldoende vitamine D via andere supplementen binnenkrijgen kiest u dan voor UnoCardio X2. Dit is in feite de UnoCardio 1000 zonder vitamine D.

Visolie omega-3 softgels Care by Nature

Omega-3 en medicijnen

Mag ik omega-3 gebruiken als ik ook medicijnen slik?

Visolie kan normaal gesproken zonder problemen worden gecombineerd met geneesmiddelen.

Wilt u omega-3 gebruiken in combinatie met antistollingsmiddelen, in combinatie met geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, of voorafgaand aan een grote operatie? Dan raden we u aan om een arts of andere zorgverlener te raadplegen voordat u met het gebruik van het omega-3 supplement begint.

UnoCardio of andere visoliën mogen gebruikt worden in combinatie met een cardioaspirine, alfablokkers. ACE-remmers, fibraten, sartanen, diuretica en/of statines.

Is het mogelijk teveel omega-3 te nemen?

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft voor volwassenen een hoeveelheid van maximaal 5000 mg EPA+DHA per dag aangemerkt als een veilige dosis.

Bij een een hogere dagdosis is er een kleine kans op spontane bloedingen of bloedingscomplicaties.

Visolie omega-3 softgels Care by Nature

Omega-3 en medicijnen

Mag ik omega-3 gebruiken als ik ook medicijnen slik?

Visolie kan normaal gesproken zonder problemen worden gecombineerd met geneesmiddelen.

Wilt u omega-3 gebruiken in combinatie met antistollingsmiddelen, in combinatie met geneesmiddelen die alleen op recept verkrijgbaar zijn, of voorafgaand aan een grote operatie? Dan raden we u aan om een arts of andere zorgverlener te raadplegen voordat u met het gebruik van het omega-3 supplement begint.

UnoCardio of andere visoliën mogen gebruikt worden in combinatie met een cardioaspirine, alfablokkers. ACE-remmers, fibraten, sartanen, diuretica en/of statines.

Is het mogelijk teveel omega-3 te nemen?

De Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft voor volwassenen een hoeveelheid van maximaal 5000 mg EPA+DHA per dag aangemerkt als een veilige dosis.

Bij een een hogere dagdosis is er een kleine kans op spontane bloedingen of bloedingscomplicaties.