OMEGA-3 KEUZEHULP

Waar voor je geld is te vertalen in: hoeveelheid omega-3 per pakje of flesje en hoe goed je lichaam de omega-3 kan opnemen. Daarnaast is het van belang dat je het etiket kunt vertrouwen en – steeds belangrijker – dat de omega-3 duurzaam is verkregen.

Hieronder zullen alle facetten de revue passeren om je te helpen bij de selectie van de juiste omega-3 voor jou.

Vergelijkingstabel omega-3 supplementen

In de onderstaande tabel tref je een overzichtelijke vergelijking aan van het merendeel van de supplementen op de Nederlandse markt.

De hoeveelheid omega-3 in het supplement

De basis is uiteraard de hoeveelheid omega-3. Dat is de werkzame component van de visolie: omega-3 vetzuren EPA en DHA is waar je de gezondheidsvoordelen mee haalt.

Dus kijk in de eerste plaats vooral naar hoeveel omega-3 je per portie of dagdosis krijgt.

Wij bevelen een volwassene dagelijks 1000 tot 2000 mg per dag aan om op de juiste omega-3 index te komen (wil je meer weten over de achtergrond van de index en hoe je die meet klik dan hier).

Neem nu eens als uitgangspunt eens een behoefte van 1000mg EPA en/of DHA per dag.

Bekijk allereerst de totale hoeveelheid visolie of visolie concentraat die een enkele omega-3 capsule of dagdosis bevat. Vaak staat dit duidelijk aangegeven. Laten we even aannemen dat het 1000 mg is.

Ga vervolgens na hoeveel omega-3 vetzuren EPA en DHA diezelfde capsule bevat. Bijvoorbeeld 300 mg.

Je hebt hier dan te maken met een 30%-ige visolie.

Dat is is een ongeconcentreerde basale visolie (rond de 80% van de producten op de markt). Normaal gesproken bevat deze net wat meer EPA (18%) dan DHA (12%).

Om aan 1000mg EPA en/of DHA per dag te komen heb je hier dus 1000/30% is 3 tot 4 capsules van nodig. Als “bijvangst” slik je per capsule 70% of maar liefst 2 tot 3 gram aan ongewenste olie.

Deze 70% bestaat uit: omega-6 vetten (die je juist wilt verminderen!), verzadigde vetten (die je juist wilt vermijden!), was-achtige substanties en meer. Daarnaast slik je 3 tot 4 keer meer gelatine dan noodzakelijk, meestal van dierlijke oorsprong!

Slik alleen wat je echt nodig hebt: zoek daarom naar een geconcentreerd omega-3 product.

De vorm van de omega-3: ethylester of triglyceride vorm

Inname van omega-3 is interessant. Maar opname is nog interessanter! Jij wil toch ook dat wat je inneemt zoveel mogelijk op de plaats van bestemming uitkomt? Hier leg ik je uit wat de best opneembare vorm is.

Heb je wel eens gehoord van omega-3 vetzuren in ethylester (EE) of triglyceride (TG) vorm?

Verwarrend? Wil je ook niet worden lastig gevallen met hogere scheikunde?  Wij ontrafelen dit graag voor je en leggen het je hier graag even uit:

Een vet of olie is van nature een triglyceride: een glycerine molecuul met 3 (tri-) handjes waaraan individuele vetzuurtjes zijn gekoppeld.

Het type vetzuur bepaalt het gedrag van de triglyceride. Meer verzadigde vetzuren maken het vet harder. Meer onverzadigde vetzuren maken de olie vloeibaarder.

Olie en vet zijn triglyceriden

Je ziet het al terug in hoe we het benoemen: vet (denk aan braadvet of cocosvet) is hard, olie (denk aan olijfolie of visolie) is vloeibaar. Maar beide zijn triglyceriden!

In het geval van visolie is maar 1 van de 3 vetzuurtjes het gezonde en nuttige omega-3. De 2 andere vetzuren hebben een ander karakter. Het is bijvoorbeeld omega-6 of een meer verzadigd vetzuur. Ze zijn “ongewenst”.

Om aan hoog geconcentreerde pure omega-3 te komen is het dus zaak de vetzuurtjes van de glycerine “ruggegraat” los te koppelen, de omega-3 te scheiden van de andere vetzuren en ze op die manier te concentreren.

Dit wordt gedaan door het glycerine molecuul met de 3 handjes te vervangen door een ethanol molecuul met maar 1 handje. Deze ethylesters kunnen veel makkelijker van elkaar gescheiden worden op basis van smeltpunt en verzadiging.

Ethylesters worden niet door jouw lichaam als vet of olie herkend. Ze komen in de natuur niet namelijk voor. En jouw spijsvertering wordt dus niet optimaal geactiveerd om de juiste enzymen te produceren.

Vandaar de aanbeveling bij omega-3 in ethylester vorm: bij een vettige maaltijd innemen!

Het is dus van belang dat de omega-3 vetzuren na de concentratie stap weer terug wordt gehangen aan een glycerine molecuul. Daarmee worden ze weer herkend als olie en dus makkelijker opgenomen.

Volgens professor Von Schacky, cardioloog en uitvinder van de omega-3 index test, komt onze vetvertering bij 10 gram vet of olie in actie. Dan pas knijpt de galblaas samen en gaat onze alvleesklier lipase produceren.

Omega-3 vetzuren in triglyceride vorm worden door ons lichaam herkend als vet en onder gelijke omstandigheden tot 30% beter opgenomen dan omega-3 in de ethylester vorm!

Omega-3 Index Test

En dat is heel relevant, want uiteindelijk gaat het om opname niet om inname! Een hoge inname zonder goede opname betekent dat je een groot gedeelte van jouw omega-3 supplement op de wc weer afgeeft en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Met omega-3 in triglyceride vorm breng je jouw omega-3 index veel sneller omhoog tot de gewenste 8-11%. Ga dus altijd voor een omega-3 supplement in triglyceride vorm!

Hou je van bewijs? Ik ook! Recent is er nieuw onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat omega-3 in triglyceride vorm inderdaad beter opneembaar is.

Meer lezen over de relevantie van de Omega-3 Index en hoe die eenvoudig te meten? Klik dan hier.

Onafhankelijke bevestiging van kwaliteit

Keer op keer blijkt uit consumenten programma’s dat supplementen niet altijd voldoen aan wat er op het etiket wordt vermeld.

Hoe kun je nu zeker zijn dat het etiket betrouwbaar is en het product van hoge kwaliteit? Dat gaan we je hier uitleggen!

Care by Nature UnoCardio 1000 IFOS Review

IFOS is wereldwijd leidend in het controleren van visolie producten. Ze testen en certificeren op verzoek van de merk eigenaar. Zij kijken naar de betrouwbaarheid van het etiket, naar oxidatie (“versheid”) en vervuiling (PCBs, zware metalen, etc.). Product rapporten zijn vrij opvraagbaar op hun website en je kunt het hier op onze website een samenvatting vinden. UnoCardio 1000 heeft al jaren de hoogste 5-sterren score (voor het rapport klik hier).

Care by Nature UnoCardio 1000 nummer 1 in VS

Daarnaast zijn er onafhankelijke laboratoria die producten regelmatig kopen en analyseren om consumenten een goed beeld te geven van de kwaliteit van omega-3 supplementen. Voor supplementen is Labdoor in de VS leidend. Zij publiceren een omega-3 ranking die continue wordt bijgehouden. UnoCardio 1000 staat al jaren op nummer 1 (bekijk de huidige ranking hier).

Care by Nature UnoCardio 1000 Amazon Reviews BeoordelingenWij zijn heel blij met de scores die we keer op keer behalen bij de verschillende analyse laboratoria en certificeringsinstanties. Maar wat nog veel belangrijker is is hoe jullie als onze klanten over onze producten en onze service denken. En daarom wilde ik jullie onze beoordelingen op Amazon US niet onthouden! We zijn als sinds jaar en dag Amazon’s Choice en krijgen van klanten een uitmuntende 4.5 uit 5.

Duurzaamheid van onze visolie

Let er ook op dat je voor vis kiest uit niet-bedreigde, zich snel voortplantende en zich snel vernieuwende vissoorten onderaan in de voedselketen.

Denk hierbij vooral aan de kleinere vissoorten, zoals ansjovis, sardines, makreel en haring.

Zorg dat het geen tonijn bevat, dit is een bedreigde vissoort die lang leeft en hoog in de voedselketen zit. Gedurende zijn leven krijgt deze vis aanzienlijke hoeveelheden PCB’s en zware metalen binnen die worden opgeslagen in zijn vet.

Care by Nature UnoCardio 1000 FOS Friend of the Sea

WHC heeft de laatste jaren nauw samengewerkt met haar leveranciers om haar producten zoals UnoCardio 1000, en de gehele keten vanaf de visboot tot aan visolie concentraat, door Friend of the Sea gecertificeerd te krijgen (lees onze blog over duurzaamheid om te begrijpen wat dit inhoudt).

Toch liever geen vis? Geen probleem wij hebben een alternatief ontwikkeld op basis van algenolie. Meer weten? Klik dan hier!

Heb je hulp nodig bij het zoeken naar het juiste omega-3 supplement?

Labels lezen is tegenwoordig bijna een kunstvorm geworden en het is niet altijd even makkelijk te ontrafelen wat er nu precies in die pot, fles of pakje zit. Wij maken graag een speciale productvergelijking voor jou. Mail, app of bel ons even!

Wil je gewoon direct duidelijkheid:

UnoCardio 1000 voert al jaren de ranglijsten aan. Het is de onbetwiste nummer 1 in de VS voor omega-3 concentratie, zuiverheid, TOTOX waarde, opneembaarheid en duurzaamheid.

Recent hebben wij ook een vloeibaar alternatief (UnoCardio Fish Oil) en en een vegan alternatief (UnoCardio VEGAN) geïntroduceerd. Altijd onderscheidend qua omega-3 concentratie en opneembaarheid.

Bekijk voor het UnoCardio verschil volgende korte video:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden


Lees meer over onze omega-3 producten

Omega-3 capsules

Omega-3 capsules zijn onmisbaar als aanvulling op een gezond voedingspatroon.

LEES MEER

Omega-3 pillen

Omega-3 pillen ondersteunen de gezonde werking van hart en bloedvaten.

LEES MEER

Omega-3 vetzuren supplementen

Voor een goede gezondheid wordt aangeraden om omega-3 vetzuren supplementen in te nemen.

LEES MEER