HOE KIES JE HET JUISTE SUPPLEMENT?

Sinds we weten dat omega-3 goed voor ons is, zijn er vele verschillende aanbieders van omega-3 op de markt gekomen. Er is daardoor veel keus, maar welke moet je nu kiezen?

Er zitten grote verschillen tussen de diverse producten maar dat is niet altijd duidelijk doordat de presentatie van producten niet eenduidig is. Sommige merken zijn erbij gebaat deze onduidelijkheid te laten voortbestaan. Wij bij Care by Nature geloven in volledige transparantie en betrouwbaarheid en helpen graag bij uw keuze!

Wij vergelijken de visolie op de Nederlandse markt op zuiverheid en opneembaarheid, twee belangrijke parameters om de juiste visolie te kiezen.

De zuiverheid van visolie

Neem als uitgangspunt eens een behoefte van 1000mg EPA en/of DHA per dag (wij bevelen een volwassene 1-2000mg per dag aan).
Bekijk allereerst de hoeveelheid visolie of visolie concentraat die een enkele capsule bevat. Bijvoorbeeld 1000 mg. Ga vervolgens eens na hoeveel van de omega-3 vetzuren EPA en DHA diezelfde capsule bevat. Bijvoorbeeld 300 mg.

Je hebt hier dan te maken met een 30% visolie – dat is een standaard ongeconcentreerde visolie. Normaal gesproken bevat deze net wat meer EPA (18%) dan DHA (12%).

Om aan 1000mg EPA en/of DHA per dag te komen heb je hier dus 3-4 capsules van nodig.

Als “bijvangst” slik je 70% oftewel 2 tot 3 gram aan ongewenste olie. Deze 70% bestaat uit met name ongewenste stoffen: omega-6 vetten (die je juist wilt verminderen!), verzadigde vetten (die je juist wilt vermijden!), was-achtige substanties en meer. Daarnaast slik je 3 tot 4 keer meer gelatine dan noodzakelijk, meestal van dierlijke oorsprong.

vergelijk visolie

Bedenk eens dat afhankelijk van jouw omega-3 index wij op basis van een typische omega-3 index meting een therapeutische dosis van 1-2000mg EPA en/of DHA per dag aanraden. Jouw lichaam is veel beter af met zo hoog mogelijk geconcentreerde en zuivere omega-3 zodat je je inname zoveel mogelijk beperkt tot dat wat je echt nodig hebt.

De opneembaarheid van de visolie

Naast de zuiverheid van de omega-3 is de vorm van de omega-3 van groot belang voor de opneembaarheid. Om de omega-3 in visolie te concentreren wordt deze van een natuurlijke olie vorm (de tri-glyceride vorm) omgezet in een ethyl-ester vorm (“EE” in ons overzicht). In deze vorm kan de omega-3 middels verschillende processen gemakkelijker worden geconcentreerd.

De meeste merken bieden deze goedkopere vorm aan.

Jouw lichaam herkent de ethyl-ester vorm echter niet als olie of vet. Daardoor wordt jouw lichaam niet aangespoord de juiste enzymen aan te maken om deze ethyl-ester te verwerken in voor het lichaam makkelijk opneembare stoffen. Om deze omega-3 op te nemen in jouw lichaam is het dus van belang deze altijd te combineren met een vettige maaltijd!

De betere merken investeren in een extra proces-stap en laten de ethyl-ester vorm na concentratie weer omvormen in een tri-glyceride vorm (“rTG” in ons overzicht).

Dit is de vorm die jouw lichaam van nature gemakkelijk herkent als olie en dus makkelijker verwerkt en opneemt. Deze omega-3 geeft je meer “waar voor je geld” en is veel minder afhankelijk van het combineren van de inname met een vettige maaltijd.

En doordat de afhankelijk van de combinatie met een vettig maaltijd afneemt wordt het een stuk makkelijker om je te houden aan een regelmatige dagelijkse inname van voldoende omega-3.

Om het jou als therapeut en consument makkelijk te maken (en onszelf scherp te houden!) vind je hieronder een door ons gemaakte ranglijst met daarin de zuiverheid en vorm van de visolie producten op de Nederlandse markt.

Vergelijking visolie Nederland

Betrouwbaarheid en kwaliteit

Keer op keer blijkt uit consumenten programma’s zoals radar dat supplementen niet altijd voldoen aan wat er op het etiket wordt vermeld. Hoe kun je nu zeker zijn dat het etiket betrouwbaar is en het product van hoge kwaliteit?

IFOS is de leidende organisatie die individuele visolie producten test en certificeert op verzoek van de merk eigenaar. Zij kijken naar de betrouwbaarheid van het etiket, naar zuiverheid van het product, concentratie en versheid. Product rapporten zijn vrij opvraagbaar op hun website. UnoCardio 1000 heeft al jaren de hoogste 5-ster score (voor het rapport klik hier)

Daarnaast zijn er onafhankelijke laboratoria die producten regelmatig kopen en analyseren om consumenten een goed beeld te geven van de kwaliteit van omega-3 supplementen. Voor supplementen is Labdoor in de VS leidend. Zij publiceren een omega-3 ranking die continue wordt bijgehouden. UnoCardio 1000 staat al jaren op nummer 1 (bekijk de huidige ranking hier)

Invloed op mens en milieu

Let er ook op dat je voor vis kiest uit niet-bedreigde, zich snel voortplantende / vernieuwende vissoorten onderaan de voedselketen. Denk hierbij vooral aan de kleinere vissoorten, zoals ansjovis, sardines, makreel en haring.

Zorg dat het geen tonijn bevat, dit is een bedreigde sort die zichzelf langzaam vernieuwd en hoog in de voedselketen zit en dus gedurende zijn leven aanzienlijke hoeveelheden kwik en PCB’s accumuleert.

WHC heeft de laatste Jaren nauw samengewerkt met hun leveranciers om haar producten door Friend of the Sea gecertificeerd te krijgen (lees hier meer over wat dit inhoudt).