Zwanger? Omega-3 is broodnodig! - Care by Nature

Zwanger? Omega-3 is broodnodig!

Oct 01, 2019Rene Kamminga

De dagelijkse inname van minimaal 450 mg omega-3 vetzuur DHA door de moeder draagt bij aan de normale ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus en met borstvoeding gevoede baby’s.

In deze blog maak ik je bewust van het belang van omega-3 voor een goede start van jouw kind en het belang voor jouw goede gezondheid als moeder.

EFA: Essential Fatty Acid

Omega-3 vetzuren zijn “EFAs”. Dat staat voor Essential Fatty Acids. Vetzuren die je hard nodig hebt maar niet zelf kan aanmaken. Je moet ze via jouw dieet of supplement binnenkrijgen. Zie “Waarom Omega-3” voor meer uitleg. Omega-3 vetzuren worden onder andere ingebouwd in onze celwanden. En van daaruit vervullen ze nuttige functies. Zo ondersteunen ze gezonde hersenen en ogen en een goede bloeddruk. 

Jouw lichaam is zich van deze gezondheidsvoordelen bewust en pompt jouw ongeboren kind vol met omega-3 tot er een omega-3 index van tussen de 8 en 11% is bereikt.

Zodra je zwanger bent spreekt jouw baby jouw omega-3 voorraad aan en begint jouw voorraad hard terug te lopen. Je moet er dus voor zorgen dat je dagelijks voldoende omega-3 vetzuren inneemt om jouw spiegel op peil te houden.

Begin 3-6 maanden voordat je zwanger wilt worden al met de opbouw van een goede omega-3 voorraad in jouw lichaam.

Dan ben je ruim op tijd en leg je een goede voedingsbodem. Bij Care By Nature bieden we zeer hoge kwaliteit omega-3 supplementen aan.

 

Gezonde ontwikkeling van hersenen en ogen tijdens de zwangerschap

Met name in de eerste 3 maanden van jouw zwangerschap worden de hersenen en ogen van jouw kindje opgebouwd. Deze bevatten een hoge concentratie omega-3 vetzuren.

Gelukkig heb je inmiddels zelf een goede voorraad opgebouwd waar jouw kind uit kan putten en daarmee geef je jouw kind een goede start:

De inname van omega-3 vetzuur DHA door de moeder draagt bij tot de normale ontwikkeling van de hersenen en de visuele ontwikkeling bij de foetus en bij zuigelingen die borstvoeding krijgen

Voorwaarde is een dagelijkse inname van 200 mg DHA naast de aanbevolen dagelijkse inname voor omega-3-vetzuren voor volwassenen, d.w.z.: 250 mg DHA en EPA. Dat betekent dus 450 mg per dag omega-3 vetzuren EPA & DHA.

De geboorte

Voor Worldbreastfeeding Week kwam GOED (The Global Organisation for EPA and DHA omega-3s) met de volgende infographic:

 

De eerste 1000 dagen zijn van groot belang voor jouw kindje. Kijk ook eens op de TNO site.

Geef je borstvoeding? Omega-3 is een belangrijke component van jouw moedermelk en zorg dat je je eigen voorraad op peil houdt. Geef je de fles? Zoek dan een melkpoeder dat DHA bevat (tegenwoordig geldt dat voor de meeste merken).

Tot hun 2e levensjaar nemen baby’s significante hoeveelheden DHA op om hersenen en ogen op te bouwen.

Omega-3 verkleint de kans op gevaarlijke vroeggeboorte

Het Cochrane Instituut is een internationale, onafhankelijke, non-profit organisatie met als missie zorgverleners, beleidsmakers en patiënten te helpen bij het nemen van beslissingen over gezondheidszorg.

Recentelijk hebben zij 70 studies naar de invloed van omega-3 op de zwangerschap waar 20000 vrouwen aan deelnamen nog eens naast elkaar gelegd met als belangrijkste uitkomst:

  • 500 mg DHA per dag verkleint de kans op levensgevaarlijke vroeggeboorte (voor de 34e week) met bijna de helft.
  • omega-3 inname kan de duur van de zwangerschap verlengen.
  • en het gewicht van de pasgeborene verhogen door een betere doorbloeding van de placenta.

De onderzoekers concludeerden dat de resultaten zo overtuigend zijn dat verder onderzoek niet nodig is.

Er worden namelijk jaarlijks wereldwijd 15 miljoen baby’s te vroeg geboren. Vroeggeboorte is de belangrijkste doodsoorzaak voor kinderen onder de 5 jaar met jaarlijks 1 miljoen sterfgevallen.

En vroeggeboorte kan op latere leeftijd effecten hebben zoals problemen met zicht en aan de basis liggen van leer- en ontwikkelingsproblemen.

Hoge omega-3 spiegel goed voor moeder en baby

Jouw omega-3 gehalte wordt gemeten met de Omega-3 Index Test. Met deze test meet je het percentage van de omega-3 vetzuren dat is ingebouwd in je celwanden.

Een omega-3 index van 8-11% wordt gezien als een na te streven gezond niveau

De omega-3 index van zwangere vrouwen neemt af gedurende de zwangerschap als er dagelijks niet voldoende omega-3 wordt ingenomen. Regelmatig worden indexen gemeten van 4 of lager.

Dit kan effect hebben op de gezondheid van de moeder (denk aan gezonde werking van hersenen en ogen, bloeddruk, bloedvet) en is mogelijk gerelateerd aan postpartum depressie.

Wil je meer lezen over de index of een index test doen, klik dan hier. Op zoek naar een goed supplement, klik dan hier.

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden