Omega-3 voor honden kopen? Dit is waar je op moet letten. - Care by Nature

Omega-3 voor honden kopen? Dit is waar je op moet letten.

Sep 23, 2022Karin Tromop

Net als jij heeft jouw hond omega-3 uit visolie of algenolie broodnodig. Het dieet van onze hond bevat steeds minder omega-3 en dat terwijl een goede opname van omega-3 uit een visdieet of supplement essentieel is om een goede gezondheid te ondersteunen. Gezonde werking van hart, hersenen, gewrichten en een gezonde huid en glanzende vacht worden ondersteund door een gezond niveau aan omega-3 in de celwand van de lichaamscellen van de hond. In deze blog lees je alles over omega-3 en waar je op moet letten bij het omega-3 voor honden kopen.

We leggen je uit dat je met de omega-3 indextest voor honden kunt meten of je hond een gezond niveau aan omega-3 in zijn cellen heeft en we helpen je bij je keuze voor het juiste omega-3 supplement voor honden.

Mocht je gewoon op zoek zijn naar het juiste omega-3 visolie supplement voor jouw hond? Dan kan je natuurlijk ook direct kijken bij onze Omega4Dogs van WHC; de zuiverste omega-3 voor jouw hond!

De gezondheidsraad beveelt dagelijkse inname van omega-3 aan

Sinds de uitgebreide onderzoeken onder eskimo’s in de 70er jaren door Deense onderzoekers zijn er vele studies en medisch onderzoek gedaan die het belang van omega-3 vetzuren voor mens en dier hebben aangetoond.

Met name de visolie vetzuren EPA en DHA worden in verband gebracht met de gezonde werking van het hart, lagere triglyceride gehaltes in het bloed, een lagere bloeddruk (beide belangrijke risico factoren voor hart- en vaatziekte), gezonde werking van de hersenen, gezonde werking van de ogen.

De autoriteiten staan gezondheidsclaims op deze werkingsgebieden dan ook toe. Klik hier voor een uitgebreid overzicht aan toegestane gezondheidsclaims voor mensen.

Daarnaast zijn er sterke indicaties dat de omega-3 vetzuren EPA en DHA een belangrijke positieve rol spelen in artrose, auto-immuun ziektes en ontstekingsregulering.

De aanbeveling door de World Health Organisation en de Gezondheidsraad tot het dagelijks innemen van visolie capsules of visolie in vloeibare vorm zijn steeds krachtiger geworden en ook de aanbevolen dagdosis is steeds verder verhoogd.

Het belang van een goede dagelijkse omega-3 opname voor mens en dier wordt steeds meer onderkend en benoemd.
Let hier dus goed op, ook bij het omega 3 voor honden kopen.

 

Waarom Omega 3 visolie voor honden belangrijk is

  1. Hart

Chronische ontsteking wordt gelinkt aan hart- en vaatziektes. Omega-3’s staan bekend om hun ontstekingsremmende werking. Het is met name het onverzadigde vetzuur EPA dat bekend staat als strijder tegen ontsteking. EPA is daarom een belangrijk hulpmiddel om een een gezonde hartfunctie te ondersteunen of te herstellen.

  1. Hersenen

Dit is waar met name het onverzadigde vetzuur DHA een rol speelt. DHA speelt een belangrijke rol in het opbouwen en onderhouden van een gezonde hersenfunctie. Het is belangrijk gedurende het hele leven van mens en dier.

  1. Gewrichten

Merk je dat je hond een beetje stijf aan het worden is als ze wakker worden, opstaan van hun kussen of wanneer ze de trap op / af lopen? Ontsteking van gewrichten veroorzaakt zwelling, pijn en stijfheid. Omega-3 speelt een belangrijke rol in het gecontroleerd afbouwen van ontstekingen.

  1. Huid en vacht

Wie wil nou niet dat zijn hond er goed uit ziet? Maar het gaat niet alleen om er goed uit zien. Een soepele huid en een mooie glanzende vacht zijn een indicatie van een goede gezondheid. Omega-3 helpt een gezonde vochtbalans van de huid te onderhouden. En dat helpt weer om haaruitval, roos en jeuk te verminderen.

 

Waarom is het zo belangrijk het dieet van mijn hond met omega-3 uit visolie aan te vullen?

Ons dieet en het dieet van onze huisdieren is de afgelopen 40 jaar helpt sterk veranderd en dit maakt het tekort aan omega-3 alleen maar groter. En extra dagelijkse inname van EPA en DHA uit visolie of algenolie nog belangrijker.

Wat is er aan de hand?

Wij eten steeds meer verwerkte voedingsproducten en hierin wordt steeds meer olie op basis van zaden (zonnebloem, raap etc) gebruikt. Zaadolie bevat een hoge dosis omega-6. Dit is in vele opzichten de tegenhanger van omega-3.

Waar omega-3 een ontstekingsremmend karakter heeft, heeft omega-6 juist een ontsteking stimulerend karakter.

Beide zijn nodig om ons lichaam een goede ontstekingsrespons te geven. Maar dan wel in gezonde balans. Het veranderde dieet van ons en onze huisdieren maakt dat wij uit balans zijn geraakt in de richting van omega-6.

Een gezonde balans is 5:1. Dat betekent 5 omega-6 vetzuren tegenover 1 omega-3 vetzuur ingebouwd in de celwand van de lichaamscellen van jouw hond. Het is zaak deze balans te herstellen door dieet aanpassing en suppletie met omega-3.

Maar hoe weet je nu of jouw hond al voldoende omega-3 binnenkrijgt? En welke producten passen bij het omega-3 voor honden kopen?

 

Hoe meet ik eenvoudig de omega-3 status is van mijn hond?

De omega-3 status of index is de gemeten hoeveelheid EPA en DHA vetzuren op het totaal van vetzuren ingebouwd in de membraan van de rode bloedcel uitgedrukt als percentage. De samenstelling van de membraan of celwand van de rode bloedcel is representatief voor de samenstelling van de celwand van andere lichaamscellen. Dit kun je eenvoudig meten met een druppeltje bloed.

Bij mensen is de optimale omega-3 index tussen de 8 en 11%.

Bij honden is de optimale index tussen de 5 en 6%.

 

De opname van onverzadigde vetzuren EPA en DHA uit visolie of algenolie verschilt van individu tot individu, van hond tot hond en van kat tot kat. Hoeveel je inneemt is niet leidend maar of het ook op de juiste plaats terecht komt. Daarom is af en toe meten belangrijk.

Je kunt bij ons een speciale test krijgen voor je hond. Deze kun je zelf of door de dierenarts laten afnemen. Het bloedmonster stuur je naar ons lab en binnen 2 weken krijg je een uitgebreid rapport per mail. Klik hier voor een voorbeeldrapport.

Op basis van dit resultaat kun je dan een plan van aanpak maken waarbij je de dagdosis EPA en DHA uit visolie of algenolie optimaliseert tussen voeding en suppletie.

De levensduur van rode bloedcellen bepaalt dat het gemiddeld 3 tot 6 maanden duurt voordat een verhoging in de hoeveelheid omega-3 in het dieet ook meetbaar in de index is.

 

Welke dosering van Omega 3 visolie voor honden is wenselijk?

De dagdosis omega-3 uit visolie of algenolie is afhankelijk van het gewicht van je hond. Hier vind je een tabel met de relatie tussen gewicht en aanbevolen dagdosis. Je kunt op basis hiervan voeding en suppletie op elkaar afstemmen. Gebruik je al voeding verrijkt met omega-3 dan is minder suppletie nodig.

 

Zit er omega-3 in het voer van mijn hond?

Als diervoeding omega-3 bevat is dit vaak tussen de 0,03 en 2.5%.

Als het op het label is aangegeven dan zal er een minimale gegarandeerde hoeveelheid in de voeding zitten die wordt aangegeven op de verpakking. Is dit niet het geval en staat de omega-3 allen op de ingrediënt lijst dan valt niet op te maken hoeveel omega-3 het product bevat. In dat geval is het nuttig contact te zoeken met de producent.

Reken uit hoeveel gram voeding je per dag geeft en vermenigvuldig dit dan met het % omega-3 in de voeding om tot een aantal mg omega-3 in de dagelijkse voeding te komen. Let wel op: het gaat om EPA en DHA. Niet om ALA.

Gebruik dan de tabel om te kijken hoeveel omega-3 er ontbreekt voordat je overgaat tot het omega-3 voor honden kopen.

 

Wat zijn er voor omega-3 types en welke zijn het belangrijkst voor mijn hond?

Visolie en algenolie bevatten omega-3. In natuurlijke visolie is dit ongeveer 30%. Deze 30% bestaat uit de vetzuren EPA en DHA. Dit zijn de vetzuren die met name gezond zijn voor jouw hond.

  1. EPA (eicosapentaenoic zuur) uit algen olie of (koud water) visolie
  2. DHA (docosahexaenoic zuur) uit algen olie of (koud water) visolie
  3. ALA (alphalinoleen zuur) uit plant olie zoals vlaszaad, raap en soja en walnoten

Ook plantenolie zoals lijnzaadolie bevat omega-3. Dit is zogenaamde ALA.

De omega-3 in diervoeding kan uit al deze typen omega-3 bestaan: ALA, EPA en/of DHA. ALA heeft niet de voordelen die EPA en DHA geven en ALA wordt ook nauwelijks in EPA en DHA omgezet. Alleen EPA en DHA omega-3 vetzuren tellen mee voor de omega-3 index.

Het is dus nuttig naar de specifieke hoeveelheid EPA en DHA te kijken bij beoordeling van een product bij het omega-3 voor honden kopen.

 

Welk type supplementen zijn er met Omega 3 voor honden?

Gebruik vervolgens een goed supplement voor je hond. Dit kan een vloeibaar visolie of algenolie supplement zijn of een visolie capsule of pil. Olie is makkelijk aan de voeding toe te voegen.

Gebruik een visolie met omega-3 in triglyceride vorm. Deze wordt tot 30% beter in het lichaam van jouw hond opgenomen.

Verder is het van belang dat de olie reukloos is. Dat heeft met oxidatiewaarde te maken – die moet laag zijn. Anders stinkt je hond en je huis straks naar rotte vis.

De zorgvuldig door ons geselecteerde olie is de Omega-4-Dogs van WHC. Dit is een prachtige neutrale olie met een krachtige dosis omega-3 uit koudwatervis in de best opneembare vorm.

WHC biedt ook de omega-3 indextest voor honden aan dus dan sla je twee vliegen in één klap.

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden