Ouder worden komt met voors en tegens. Met de jaren worden we ervaringen rijker en hopelijk ook wijzer. Maar komen bij velen van ons ook de lichamelijke en geestelijke gebreken om de hoek kijken.
Wist je dat de meeste mensen voornamelijk bang zijn om een last te worden voor hun omgeving? Deze angst scoort zelfs hoger dan overlijden. Dit kwam naar voren uit een studie waarbij 518 personen deelnamen met een leeftijd van boven de 40 jaar.
Geestelijke aftakeling en de angst om vergeetachtig en dement te worden is een angstbeeld van velen. Wie kent er geen schrijnend voorbeeld in zijn of haar omgeving. Wie vraagt zich niet weleens af of die vergeetachtigheid een voorbode is van het afnemen van de werking van je hersenen?
We willen allemaal onze zelfredzaamheid en onafhankelijkheid zo lang mogelijk behouden. Zorg er dan in ieder geval voor dat je er alles aan doet om je hersenen in topconditie te houden en je hersengezondheid optimaal te ondersteunen.
Maar hoe doe je dat? Wat kun jij vandaag nog aanpakken om je hersenen zo gezond mogelijk te houden?
Ik geef je in deze blog informatie over de werking van de hersenen en ik geef je 8 tips om de gezonde werking van je hersenen optimaal te ondersteunen zonder gebruik van medicijnen. Daar kun je direct zelf mee aan de slag!
Tot slot ga ik dieper in op omega-3 als één van de belangrijkste bouwstenen voor je hersenen. Omega-3 vetzuren zijn echt breinvoer en zijn van fundamenteel belang voor de gezonde werking van je hersencellen en zenuwen.
Wat is hersengezondheid?
Jouw hersenen regelen allerlei functies in je lichaam. Je kunt deze hersenfuncties grofweg indelen in vier onderdelen:
- Cognitieve functies – bepalen je vermogen om te denken, te begrijpen, te leren en te herinneren.
- Motorische functies – bepalen je vermogen om te bewegen, bewegingen onder controle te hebben, evenwicht te behouden.
- Emotionele functies – bepalen je vermogen om emoties te herkennen en hoe je met deze emoties omgaat.
- Waarnemende functies – bepalen het vermogen om je omgeving waar te nemen (visueel, temperatuur, druk etc) en hoe je erop reageert.
Bij een gezonde werking van de hersenen scoor je hoog op al deze onderdelen.
Factoren die cognitieve hersenfuncties beïnvloeden
Uiteindelijk wordt de gezonde werking van je hersenen onder andere bepaald door de volgende factoren:
- je genen (je aanleg),
- jouw omgeving (denk aan vervuiling),
- lichamelijke gebeurtenissen (denk aan een ongeval),
- jouw verhouding met je omgeving (denk aan stress, negatieve emoties) en
- jouw gedrag (roken, bewegen).
Vaak worden we ons pas bewust van het belang van gezond zijn als basis voor levensgeluk op het moment dat we die gezondheid (tijdelijk) kwijt zijn of dat we iemand in onze omgeving hebben waar dat mee gebeurt.
Dat zijn momenten waarop we even stilstaan in de waan van alledag, de balans opmaken en in actie komen. Belangrijke momenten die vaak tot een verbeterd gedrag leiden. Meestal tijdelijk, soms blijvend.
Waarschijnlijk ben je op deze blog terecht gekomen omdat je je zorgen maakt. Waarom zou je anders gaan googelen op hersengezondheid? Goed dat je er bent – met mijn 8 tips hoop ik dat je iets oppikt waarmee jij je voordeel op termijn kunt doen.
8 tips om de gezondheid van je hersenen te ondersteunen zonder medicijnen
Maak je je zorgen over de conditie van je hersenen? Of maak je je geen zorgen maar ben je op zoek naar wat je proactief kunt doen om je hersenen in de best mogelijke conditie te houden? Lees dan deze tips aandachtig door en neem actie:
Tip #1 Neem dagelijks je omega-3 supplement
Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie zijn heel erg belangrijke bouwstenen voor je hersenen. 50% van de droge massa van je hersenen bestaat uit vet. En het grootste deel daarvan uit omega-3 vetzuren.
Onze hersenmassa heeft zich ontwikkeld op basis van een dieet dat rijk was aan omega-3 uit vis, schelpdieren en waterplanten en onze hersenen hebben een continue toevoer van omega-3 vetzuren nodig om de gezonde werking van onze hersenen te behouden.
Ons lichaam kan echter niet zelf deze essentiële vetzuren aanmaken. Je moet ze dus via voeding (vette vis zoals haring, makreel of zalm) of via een supplement binnenkrijgen.
Om een gezonde werking van de hersenen te ondersteunen moet je dagelijks minimaal 250 mg DHA vetzuur binnen krijgen. Dit is een officiële toegestane gezondheidsclaim binnen de EU.
Ik raad je aan UnoCardio 1000 te nemen. Dit is de meest krachtige dosis omega-3 per softgel met bewezen opneembaarheid.
Eet je minimaal 2x per week vette vis, neem dan 1 softgel UnoCardio 1000 per dag als toevoeging. Eet je minder dan 2x per week vette vis, begin dan eerst 3 maanden met 2 softgels UnoCardio 1000 per dag.
Tip #2: Wees zuinig op je lichamelijke gezondheid
Door zuinig om te gaan met de gezondheid van je lichaam ondersteun je ook de gezonde werking van je hersenen.
Hoe doe je dat?
- Bescherm je hoofd!
- Ik fiets op mijn racefiets met een helm – dat klinkt logisch. Maar dezelfde logica passen we nog niet toe op een gewone fiets, e-bike, scooter 25 km/u, schaatsen (!, ja echt het kon weer), etc.
- Vermijd risicovolle activiteiten die hersenletsel tot gevolg zouden kunnen hebben of bescherm jezelf optimaal.
- Slaap goed! Zorg er allereerst voor dat je voldoende nachtrust krijgt. Tijdens goede nachtrust herstellen je lichaam en je hersenen zich. Gemiddeld heeft je lichaam 7 tot 8 uur slaap per dag nodig. Slaap je slecht? Wordt je zonder energie wakker? Dan is het van belang dat je daaraan werkt. Denk eens aan:
-
- Niet meer eten en drinken (behalve water en thee zonder suiker) na het avondmaal.
- Geen schermpjes meer na 20.00 u (of 1.5u voor het slapen gaan) en pak eens een goed boek.
- Neem een koude douche voor het slapen gaan (ja echt). Je komt hiermee uit je hoofd.
- Stop met snurken (ja hoe dan?). Een groot probleem voor mij. Ik ben aan het leren door mijn neus te ademen.
-
- Bescherm jezelf optimaal tegen hart- en vaatziekte. Zie tip #2 daar ga ik er uitgebreider op in.
- Gebruik je medicijnen? Vraag jouw huisarts of apotheker naar de bijwerkingen van medicijnen en hun eventuele invloed op het geheugen, slaappatroon en hersenfuncties.
- Ga overmatig alcoholgebruik uit de weg! En denk eraan dat alcohol een gevaarlijke wisselwerking kan hebben met sommige medicijnen.
- Rook niet en gebruik ook geen andere middelen die tabak bevatten.
Tip #3 Bescherm jezelf optimaal tegen hart- en vaatziekten
Bescherm je hersenen voor hart- en vaatziekten zoals een beroerte of herseninfarct. Let op met name deze 3 zaken: bloeddruk, cholesterol en triglyceride.
Weet je hoe hoog je bloeddruk is? Nee? Laat hem dan door je huisarts meten. Heb je een te hoge bloeddruk neem dan onmiddellijk actie. Hoe? Lees onze blog “10 tips om jouw hoge bloeddruk te verlagen zonder medicijnen” of download ons gratis e-boek.
Studies waarbij mensen tientallen jaren worden gevolgd wijzen uit dat er gevaar bestaat als je in de leeftijdscategorie 40-60 jaar, aan hypertensie lijdt. Je loopt dan namelijk het risico om op latere leeftijd te worden geconfronteerd met een aftakeling van je cognitieve hersenfuncties.
Hoe staat je cholesterol er voor? Geen idee? Laat dan eens bloedprikken via je huisarts. Meten is weten. Is jouw cholesterol te hoog neem dan stappen. Hoe? Lees onze blog “10 tips om je cholesterol te verlagen zonder medicijnen“.
Hoe hoog is je bloed triglyceride gehalte (lees bloedvet)? Een te hoog triglyceride gehalte is een risico factor voor hart- en vaatziekte. Met name een hoog koolhydraat dieet leidt tot een te hoog triglyceride gehalte. Lees hier meer.
Tip #4 Eet gezond: Je bent wat je eet!
Er zijn eigenlijk 3 aspecten aan gezond eten:
- wat je eet,
- hoe vaak je eet,
- hoeveel je eet.
Gezond eten vermindert de kans op chronische welvaartsziekten als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten en draagt bij aan de gezonde werking van de hersenen. Ons lichaam heeft zich niet voldoende aangepast aan de verandering van ons dieet over de afgelopen 10.000 jaar. We worden steeds drukker of voelen dat we steeds drukker zijn. En dus moet ook eten bereiden steeds efficiënter en sneller. Dan denk ik niet alleen aan fastfood bij de Mac maar ook aan (half-) voorbereide maaltijden bij de Appie.
Daarnaast zijn we ook opgegroeid met ‘vet is slecht’. Een misvatting die ertoe heeft geleid dat vet in verwerkte producten is vervangen door koolhydraten (lees suikers). En juist die (tenminste de snelle suikers) zijn slecht voor je.
Bereid je eigen maaltijden uit de basis ingrediënten. Gebruik volop gezonde vetten (olijfolie maar niet zonnebloem of raapzaadolie). Vermijd (verminder) koolhydraten (met name de snelle suikers). Neem tijd voor koken en geniet ervan (maak het onderdeel van tip #7 Ontstress).
Eet 2 maal per week vette vis. Download hier ons gratis e-boek met vette vis recepten:
Eet maximaal 3 keer per dag. Beperk het aantal eetmomenten. Een eetmoment is ook die snack tussendoor. Laat je lichaam tot rust komen en beperk het aantal bloedsuiker piekmomenten.
Intermittent fasting is in opkomst. En sommige goeroes staan voor dat je eet in een 8 uurs tijdsspanne. Dus stop na het avondmaal en neem je eerste eten weer na 10u ‘s ochtends waarbij je je aantal eetmomenten zelfs beperkt tot 2.
Zorg verder dat je niet overeet dat je calorie inname net voldoende is of dat je misschien net tekort komt.
De kern van dit verhaal is dat je de hoogte en de frequentie van je bloedsuikerpieken beperkt en daarmee overgewicht en allerlei aan overgewicht gerelateerde chronische ziektes voorkomt.
Tip #5 Blijf of wordt lichamelijk actief
Wat een open deur! Toch is het in de praktijk vaak moeilijk een goed patroon te ontwikkelen in de drukte van alledag met alle ballen die we in de lucht houden, kinderen die verzorgd moeten worden etc.
Het is van belang dat je lichamelijke beweging eerst in je agenda zet voordat je de rest er in plempt. Waarom?
- Je behoudt en verbetert je spiermassa en kracht en vermindert jouw vetpercentage.
- Je voelt je energieker, robuuster, gelukkiger, zit beter in je vel zit en bent optimistischer (ook fijn voor je omgeving!)
- Je behoudt een betere balans en fysieke alertheid en beperkt daarmee de kans op vallen en dergelijke.
- Je hebt een verminderde kans hebt op diabetes, hart- en vaatziekten en andere aandoeningen.
De Hartstichting adviseert ouderen om minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen (je ademhaling moet versnellen en je moet zweet op je rug krijgen!). Ga bijvoorbeeld wandelen of fietsen.
De Hersenstichting heeft de Ommetje-app gelanceerd waarin je wordt gestimuleerd dagelijks te wandelen.
2.5 uur per week is een half uurtje per dag, 5 dagen per week. Dat is een goed begin. Beweeg je nog niet leg daar dan de lat en plan nu tijd in je week agenda en hou je er eerst eens 6 weken aan.
Kijk hoe je je voelt en wat het met je doet en maak dan verdere stappen!
Tip #6 Train je hersenen als een spier
Prikkel je hersenen, hou ze op hun tenen. Denk aan je hersenen als spier. Je moet een spier blijven trainen om hem op te bouwen maar ook om hem in stand te houden.
Hoe train je je hersenen?
-
Hou je bezig met hobby’s die wat van je creativiteit vergen.
- Maak iets in en om het huis, los een probleem op, bouw iets of ontwikkel iets nieuws.
- Leer iets nieuws.
- Doe een cursus. Ga creatief schrijven of leer een instrument spelen.
- Houd je bezig met persoonlijke en betekenisvolle contacten.
- Doe vrijwilligerswerk, mensen die dit doen voelen zich gelukkiger en gezonder.
- Volg programma’s om je hersenen fit te houden.
- Zo heeft de Hersenstichting de training HersenCoach. Deze gratis training is online en duurt zeven weken.
Tip #7 Onderhoud je sociale contacten
Omgaan met mensen vergt creativiteit en flexibiliteit van je hersenen. Improvisatie met wat zich aandient in het moment, emotionele betrokkenheid, aanwezig zijn, je geheugen opfrissen en gebruiken, herinneringen ophalen.
Door deel te nemen aan sociale activiteiten houd je je hersenen actief en fit. Ook vermijd je dat je in een isolement komt en voel je je meer verbonden met de rest van de wereld en het geeft betekenis aan je leven.
Met corona zitten we natuurlijk in een periode die het moeilijk maakt elkaar fysiek te zien en dit vergt erg veel van onze creativiteit. Pak de telefoon, leer te zoomen, ontmoet elkaar voor een wandeling.
En, je bent nooit te oud om nieuwe contacten op te bouwen. Lees je lokale krant en sluit je aan bij een lokaal sociaal initiatief om verbinding te zoeken met je direct omgeving. Er is niets leuker en meer belonend dan te geven en te delen.
Tip #8 Beperk (negatieve) stress
Tegenwoordig hebben we de middelen om continue aan te staan. Alles binnen handbereik in die ene telefoon die altijd bij ons is. Je e-mail, social media, het nieuws, de telefoon, Netflix, alles. Je kunt jezelf er eindeloos in verliezen en continue geprikkeld worden.
We zijn ons eigen probleem. Doordat we die telefoon altijd bij ons hebben gaat alles ook steeds sneller. Ieder moment van de dag wordt “benut”. En iedereen verwacht ook dat je bereikbaar bent. Je hebt dat ding toch in je hand?
Als je dus niet duidelijk voor ogen houdt wat jij wilt en het initiatief aan jouw kant houdt wordt je geleefd door je omgeving. Je kunt eindeloos reageren op prikkels en doen wat je omgeving verwacht zonder dat jij gaat waar je eigenlijk heen wilt gaan. En dat leidt tot stress.
Stress omdat:
- Je het gevoel hebt dat je niet alle ballen in de lucht kunt houden.
- Nee zeggen is een kunst en een enorme stap op weg naar focus en rust.
- Focus op die 20% van de zaken die 80% het verschil maken (Pareto, I love it), de rest is bijzaak.
- Je je ontevreden en minderwaardig voelt.
- Het gras ziet er mooier uit op Facebook joh! Kom er vanaf.
- Jezelf vergelijken met anderen (eigenbeeld, hebbedingen) is een enorme bron van stress.
- De mooie dingen zijn geen hebbedingen maar ervaringen.
- Je niet de dingen doet die je wilt doen of zou moeten doen.
- Wat wil jij nog in je leven bereiken?
- Bedenk het leven is kort en gezondheid is geen gegeven.
- Welke personen die je liefhebt doe je tekort?
Als je helder voor ogen hebt wie je bent en wat je echt wilt kun je een duidelijk plan trekken en kiezen waar je je tijd aan besteed. En vooral waar niet aan! Om bij jezelf te komen en te blijven is het van belang dat je regelmatig UIT staat.
Dat doe je simpelweg door die telefoon eens weg te leggen (zie ook tip #1) en tijd met jezelf door te brengen. Beweeg, ga de natuur in, lees een boek. En maak en onderhoud een moodboard. Daar zet je alles op wat je echt nog eens in je leven wilt bereiken en die hang je op een plaats die je elke dag bij het opstaan ziet.
Tot slot: omega-3 ondersteunt de ontwikkeling en het behoud van je hersenen
Ik heb in deze blog de nadruk gelegd op het onderhouden van een gezonde werking van je hersenen. En ik hoop dat de tips je helpen om stappen te nemen om goed te zorgen voor je lichaam en je hersens zodat je zo lang mogelijk in goede gezondheid blijft.
Omega-3 uit visolie of algenolie in capsules of vloeibaar ondersteunt de gezonde ontwikkeling van de hersenen van voor de geboorte tot aan de dood. Het is een belangrijk breinvoer dat hoort bij een gezonde ontwikkeling op jonge leeftijd en een goed onderhoud gedurende je leven.
Ontwikkel de gewoonte dagelijks 1 softgel UnoCardio 1000 of UnoCardio VEGAN te nemen. Daarmee bouw je aan een gezonde omega-3 spiegel en voldoe je ruimschoots aan de dagelijks vereiste inname om gezonde hersenwerking te ondersteunen.
Wil je vast klant van Care by Nature worden dan heeft dat voordelen. Mail ons op info@carebynature.nl.
Hoe bevalt deze blog je?
Laat ajb even een review achter door op de roze knop (desktop) of balk te klikken (mobiel) en een commentaar te schrijven.
Hartelijk dank daarvoor!
Reacties (0)
Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!