9 tips om je ogen zo lang mogelijk gezond te houden - Care by Nature

9 tips om je ogen zo lang mogelijk gezond te houden

Jan 11, 2021Rene Kamminga
De achteruitgang van je ogen is één van de factoren die je heel erg bewust maakt van het feit dat je lichaam ook een dagje ouder wordt. Beperking van je visie heeft een directe merkbare impact op je dagelijkse leven. Het heeft praktische kanten – het kan er bijvoorbeeld toe leiden dat je aan een brilletje toe bent. Maar ook emotionele kanten – zo kan het je onzeker maken.
Ontwikkel daarom gedrag en een levensstijl die je de grootst mogelijke kans geeft je ogen zo lang mogelijk gezond te houden.

In deze blog lees je meer over 4 belangrijke oogziektes die een grote impact op je leven kunnen hebben en waar leeftijd, leefstijl en voeding een belangrijke invloed op kunnen hebben en wat de belangrijke risicofactoren zijn. Je regelmatig laten onderzoeken op oogziekte bij de oogarts is een goed idee en ik vertel je meer daarover.

Vervolgens geef ik je 10 tips waar je direct mee aan de slag kunt om het risico op oogziekte te verkleinen en je ogen zo lang mogelijk gezond te houden. Die hoef je natuurlijk niet allemaal te volgen – pik er de voor jou meest in het oog springende uit en maak het onderdeel van je dagelijkse patroon. Bedenk dat elke stap kan helpen en dat het niet gaat om radicale maar geleidelijke verandering.

Omega-3 geef ik speciale aandacht – wij zijn uiteraard omega-3 specialisten en bieden de meest hoogwaardige omega-3 capsules op de markt aan. Dagelijks 250 mg omega-3 vetzuur DHA innemen via voeding of supplement ondersteunt de gezonde werking van je ogen (en trouwens ook de gezonde werking van je hersenen).

Ik hoop dat deze blog nuttig voor je is en dat je er direct je voordeel mee doet. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om je ogen gezond te houden èn ook op latere leeftijd raad ik je aan mijn tips te volgen.

De risico’s op oogziekte (en wat jij kunt doen om die te verminderen).

In het algemeen kun je stellen dat ouder worden een verhoogd risico met zich mee brengt op oogziekten. Daar kun je dus weinig aan veranderen. Er zijn echter ook een aantal andere zaken die het risico op oogziekte nog extra verhogen:

Als één of meer van deze factoren op jou van toepassing zijn raad ik je nog eens extra aan om deze blog goed te lezen en mijn tips op te volgen.

Risico op oogziektes? Welke dan?

Er zijn veel verschillende soorten oogziektes en hier behandel ik er vier. Ze zijn veel voorkomend en ik denk dat mijn tips hier het meeste effect op hebben.

Sommige van mijn tips – zoals dagelijks een hoogwaardige omega-3 pil (klik hier voor onze keuzehulp) slikken – ondersteunen de gezonde werking van je ogen in het algemeen en zijn dus in alle gevallen van toepassing.

De vier belangrijke oogziektes waarop je het risico met een gezonde leefstijl, voeding en supplementen kunt verkleinen:

 • 1. Diabetische retinopathie
 • 2. Maculadegeneratie (AMD)
 • 3. Droge ogen
 • 4. Glaucoom

1. Diabetische retinopathie

Wat is diabetische retinopathie? Diabetische retinopathie is een oogziekte die verminderd zicht en zelfs totale blindheid kan veroorzaken bij mensen die diabetes hebben. Dit geldt voor alle soorten diabetes. Dus zowel type 1 als 2 en zwangerschapsdiabetes. Veel mensen met diabetes krijgen uiteindelijk in meer of mindere mate last van diabetische retinopathie.

85% van mensen met diabetes type 2 hebben na 20 jaar kans op oogproblemen. Mensen met type 1 diabetes zelfs 95% kans.

Wat gebeurt er bij diabetische retinopathie?

De ooglens zit achter je iris (het gekleurde deel om je pupil). Achter de lens bevindt zich het glasvocht en achter het glasvocht ligt de retina, oftewel het netvlies.

Er zijn twee veel voorkomende oogproblemen bij mensen met diabetes. Het eerste is wisselende gezichtsscherpte. Dit komt omdat de suikerspiegel in het bloed de sterkte van de ooglens beïnvloedt en deze instabiel maakt. Hierdoor wisselt de scherpte van het zien wat hinderlijk is maar niet ernstig.

Het tweede veel ernstiger probleem is dat de bloedvaten in het netvlies beschadigd raken. Dit is in veel gevallen een heel geleidelijk proces dat in de eerste fases van deze oogziekte niet eens veel klachten geeft. Als diabetische retinopathie in een verder gevorderd stadium komt dan raken de bloedvaten in het glasvocht permanent beschadigd en lekken zij bloed in dit gedeelte van het oog. Donkere vlekken en littekens die blijvende schade veroorzaken zijn dan de gevolgen. Directe behandeling kan dit proces stoppen maar niet terugdraaien.

Heb je diabetes dan is het verstandig om heel regelmatig je ogen te laten controleren.

Diabetische retinopathie en omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie geven een belangrijke ondersteuning voor de gezonde werking van je ogen. Dagelijkse inname van 250 mg DHA uit visolie of algenolie draagt bij tot de instandhouding van de normale functie van het oog.
Je kunt ook combineren met vette vis eten. Neem dan minimaal 2 x per week een portie van 200 gram (denk aan vette vis uit koude wateren zoals haring, makreel, zalm, ansjovis en sardine) en neem de andere dagen je supplement (klik hier voor door ons aanbevolen producten).

2. Maculadegeneratie (AMD)

AMD staat voor Age related Macular Degeneration en komt het meest voor bij mensen die ouder zijn dan 50.
Het woord degeneratie verraadt al dat het gaat om slijtage of aftakeling gaat. AMD is een oogziekte waarbij het netvlies veroudert en de werking achteruitgaat. De medische term maculadegeneratie wordt dan ook wel netvliesveroudering genoemd.
Maar liefst 14% van Nederlanders tussen 55 en 64 jaar lijden aan een vorm van AMD (Bron: www.oogartsen.nl).

Wat gebeurt er bij maculadegeneratie?

De macula ligt in het midden van het netvlies en wordt ook wel de gele vlek genoemd. In dit gedeelte van het oog bevinden zich cellen die een belangrijke rol spelen in het vermogen om licht om te zetten in beelden en dus om scherp te zien.

Zodra deze cellen beschadigd raken wordt het midden van het gezichtsveld vertroebeld en worden beelden die je ziet minder scherp en donkerder. Hoewel je zicht gelukkig niet helemaal zal verdwijnen, heeft AMD wel als gevolg:

 • Je kunt gezichten minder goed onderscheiden
 • Het wordt lastiger om deel te nemen aan het verkeer
 • Het wordt lastiger om te koken of te klussen

Je gezichtsvermogen wordt dus wel sterk beïnvloed en gaat duidelijk achteruit.

Wanneer loop je extra risico op AMD?

Hoewel ouder worden de belangrijkste risicofactor is van maculadegeneratie, zijn er nog een aantal andere factoren waardoor je een hogere kans hebt om AMD te krijgen:

 • Roken
 • Het zit in de familie

Maculadegeneratie en omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie geven een belangrijke ondersteuning voor de gezonde werking van je ogen. Dagelijkse inname van 250 mg DHA uit visolie of algenolie draagt bij tot de instandhouding van de normale functie van het oog.
Met name als je veganist bent en geen vette vis eet heb je een tekort aan de essentiële omega-3 vetzuren EPA en DHA. Het is dan van groot belang dat je onze veganistische omega-3 capsules slikt (klik hier voor door ons aanbevolen producten).

3. Droge ogen

Bij droge ogen ziekte (of Dry Eye disease) is er of onvoldoende traanvocht aanwezig in je ogen maar het kan ook zijn dat het aanwezige traanvocht van onvoldoende kwaliteit is. Als je ogen niet worden beschermd door de juiste verhouding aan water en olie in het oogvocht dan kun je droge ogen ziekte krijgen. Je ogen kunnen er blijvend door beschadigen.

Traditioneel is het een ziekte waar met name vrouwen in- en na de overgang last van hebben. Bij hun heeft het te maken met hormonale veranderingen. Tot 10% van de mensen boven de 40 jaar hebben last van deze oogaandoening. Bij mensen ouder dan 65 jaar is dit maar liefst tot de 15%.
Maar tegenwoordig is er een nieuwe patiëntengroep in opkomst die de percentages omhoog drukt. Dit zijn de frequente schermgebruikers. Steeds meer tieners krijgen al op jonge leeftijd last van droge ogen ziekte en daarmee breidt deze ziekte zijn bereik uit naar een steeds groter wordende groep.
Het is dus raadzaam om al op jonge leeftijd al stappen te ondernemen om je traanvocht gezond en van goede kwaliteit te houden.

Wat gebeurt er bij droge ogen?

Het slijmvlies van je ogen, de traanklier en de talgkliertjes in je oogleden maken traanvocht aan, de zogenaamde traanfilm. De traanfilm is belangrijk voor bescherming en een gezonde werking van je ogen.

De traanfilm bestaat uit 3 lagen en beschermt je ogen tegen vuil, stof en infecties. Een gezonde traanfilm zorgt ervoor dat je goed en scherp kunt zien. Als de samenstelling van de traanfilm is verstoord, dan ontstaat droge ogen ziekte.

Oorzaken van deze verstoring kunnen zijn:

 • De traanfilm droogt te snel door verdamping.
 • De samenstelling van de traanfilm is verstoord waardoor deze niet goed je ogen kan beschermen.
 • De talgkliertjes in je oogleden functioneren niet goed, bijvoorbeeld door ontstoken kliertjes op de ooglidrand.

Met name het behouden van de gezonde werking van de kliertjes in je oogleden is van groot belang. Deze kliertjes verzorgen de buitenste laag traanvocht waarin met name ook gezonde vetten en vetzuren zitten zoals omega-3 vetzuren EPA en DHA. En dit buitenste laagje bepaalt de verdampingssnelheid van je traanfilm.

Als je droge ogen hebt, dan heb je waarschijnlijk één of meerdere van onderstaande klachten:

 • Een branderig gevoel
 • Rode ogen
 • Last van licht
 • Niet scherp kunnen zien
 • Tranende, slijmerige ogen
 • Gevoel alsof er zand in je ogen zit
 • of alsof er wind over je oogoppervlak blaast.

Je ogen kunnen er blijvend door beschadigen.Een stekend gevoel alsof er iets in je oog zit

Heb je één of meerdere van deze klachten? Neem ze serieus en laat je ogen onderzoeken door een oogarts. Zit je in

Hoe wordt droge ogen behandeld?

Gelukkig zijn er een aantal behandelingen die helpen bij droge ogen:

 • Kunsttranen gebruiken in de vorm van druppels, gel of zalf
 • Voldoende met ogen knipperen
 • Goed reinigen van de ooglidranden
 • De verdamping van het traanvocht vertragen
  • Door speciale lenzen te dragen
 • De afvoer van traanvocht vertragen
  • Door pluggen te plaatsen in de traanafvoer
 • Letten op je voeding

 

Droge ogen en omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie geven een belangrijke ondersteuning voor de gezonde werking van je ogen. Dagelijkse inname van 250 mg DHA uit visolie of algenolie draagt bij tot de instandhouding van de normale functie van het oog.
Slik je liever geen visolie of algenolie pillen of capsules neem dan een krachtige vloeibare variant die je ook bijvoorbeeld door de yoghurt of over je salade kunt gebruiken (klik hier voor door ons aanbevolen producten).

Glaucoom

Glaucoom is de benaming voor een aantal oogziektes en oogaandoeningen die het verlies van zicht en zelfs blindheid tot gevolg kan hebben. In de meeste gevallen wordt deze oogziekte veroorzaakt door een te hoge oogdruk. Ook speelt de bloedvoorziening van het oog en de oogzenuw een belangrijke rol.

Glaucoom is wereldwijd één van de meest voorkomende oorzaken van blindheid. De schatting is dat ongeveer 80 miljoen mensen in de wereld hieraan lijden. Volgens de WHO zijn 7,7 miljoen mensen zeer slechtziend of blind doordat de ziekte onbehandeld bleef. Dit aantal zal naar verwachting alleen maar toenemen. Tenzij er iets verbetert in de preventie- en behandelstrategieën.

Wat gebeurt er bij glaucoom?

Bij glaucoom wordt de oogzenuw, en de hierin aanwezige zenuwvezels, aangetast.

Dit is meestal een gevolg van een verhoogde oogdruk, maar dit hoeft niet per se. Je kunt dus ook een verhoogde oogdruk hebben zonder dat je glaucoom hebt. Andersom kan ook. Dat je glaucoom hebt zonder een verhoogde oogdruk. Er zijn namelijk ook andere oorzaken die je oogzenuw kunnen aantasten. Bijvoorbeeld een slechte doorbloeding van de oogzenuw.

Het verloop van de ziekte gaat geleidelijk. De meeste mensen hebben in het beginstadium geen klachten en weten dus niet dat zij glaucoom hebben. En dat is dan ook zo gevaarlijk aan glaucoom. Want ook al heb je geen klachten, je oogzenuw raakt steeds verder aangetast.

Op een bepaald moment zal je steeds meer last krijgen van een verminderd gezichtsveld. In eerste instantie zal je de omgeving minder kunnen waarnemen maar is het centrum van je zicht nog wel duidelijk. Op het moment dat je merkt dat je de omgeving steeds minder scherp ziet, dan is er al een behoorlijk verlies aan zenuwvezels.

Wanneer loop je extra risico op glaucoom?

Iedereen kan glaucoom krijgen maar het risico wordt groter als je ouder wordt. Ongeveer 1% van de bevolking tussen 40-50 jaar heeft glaucoom. Bij mensen ouder dan 70 jaar is dit 4% en bij 80 jaar en ouder ligt dit percentage op 6%.

Aangetaste zenuwvezels kunnen niet meer herstellen. Daarom is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren. Oogonderzoek kan glaucoom in vroeg stadium vaststellen zodat je dit kunt laten behandelen.

Glaucoom en omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie geven een belangrijke ondersteuning voor de gezonde werking van je ogen. Dagelijkse inname van 250 mg DHA uit visolie of algenolie draagt bij tot de instandhouding van de normale functie van het oog.
Omega-3 speelt ook een belangrijke rol om de gezonde werking van je hersenen te onderhouden. Wist je dat rond de 40% van de droge massa van je hersenen uit omega-3 vetzuren bestaat (klik hier voor door ons aanbevolen producten)?

Oogonderzoek

Regelmatig je ogen laten onderzoeken kan oogziektes in een vroeg stadium aan het licht brengen. Er zijn verschillende oogonderzoeken maar je bent het meest gebaat bij een uitgebreid oogonderzoek waarbij je pupillen verwijd worden.

Uitgebreid oogonderzoek

Bij een uitgebreid oogonderzoek worden je ogen op een aantal zaken getest en onderzocht.

Het onderzoek bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De gezichtsscherpte wordt gemeten (hoe goed kun je letters lezen)
 • Het gezichtsveldonderzoek (hoe groot is je blikveld zonder je ogen te bewegen, perifeer zicht)
 • De spieren van je ogen worden getest (hoe snel reageren je oogspieren op langzame en snelle bewegingen)
 • De oogdruk wordt gemeten, tonometrie (dit gebeurt met een pufje lucht of met een klein apparaatje)
 • Netvlies en oogzenuw onderzoek (om dit te inspecteren krijg je druppels in je ogen waardoor je pupillen zich verwijden.)

De onderzoeken doen geen pijn.

Oogziektes moet je in een zo vroeg mogelijk stadium behandelen. Dit voorkomt verergering van gezichtsverlies. Immers, bij veel oogziektes heb je in het begin geen klachten. De enige manier om zeker te zijn van je ooggezondheid is regelmatig een uitgebreid oogonderzoek te laten uitvoeren.

Hoe vaak moet je je ogen laten onderzoeken?

Hoe vaak je een oogonderzoek moet laten uitvoeren hangt af van het risico dat je loopt op oogziektes. Ik raad je aan om minstens één keer per jaar je ogen te laten onderzoeken als:

 • Je diabetes hebt
 • Je in de overgang bent
 • Je ouder bent dan 60 jaar
 • Je een hoge bloeddruk hebt

Vraag je huisarts hoe vaak je je ogen moet laten onderzoeken. Alleen door onderzoek weet je of je ogen gezond zijn. Hopelijk zijn ze dit en kan je deze ooggezondheid veilig stellen door het opvolgen van de hierna volgende tips om de gezondheid van je ogen te onderhouden.

10 tips om het risico op oogziekte te verkleinen en je ogen zolang mogelijk gezond te houden

Praktische leefstijl en voedingstips die jij direct kunt opvolgen en die het risico op afname van de gezonde werking van je ogen kunnen verkleinen.

Tip 1. Draag een zonnebril

Bescherm je ogen tegen de zon en draag een zonnebril die minimaal 99% UVA en UVB straling blokkeert. Draag deze ook op bewolkte dagen want ook dan geeft de zon straling af.

Tip 2. Draag een oogbeschermingsbril

Zodra je gaat sporten of klusjes gaat doen in en om het huis, draag dan een bril die je ogen beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Tip 3. Ga hygiënisch om met contactlenzen

Zorg ervoor dat je je handen goed wast voordat je je lenzen aanraakt. Ook is het slim om je lenzen regelmatig te vernieuwen en te desinfecteren. Hygiënische omgang met je contactlenzen kan ooginfecties voorkomen.

Tip 4. Zorg voor een goede gezonde leefstijl

Zorg ervoor dat je er een gezonde leefstijl op na houdt. Eet bijvoorbeeld gezonde voeding, groene groenten en gezonde vetten. Dit draagt bij aan een goede ooggezondheid.

Lees hier ook meer over in onze bloeddruk blog.

Tip 5. Blijf actief

Door actief te bewegen verlaag je de kans op hoge bloeddruk, hoog cholesterol en diabetes type 2.

Lees hier meer over cholesterol en hoe je cholesterol gehalte te verlagen zonder medicijnen.

Tip 6. Stop met roken

Roken is niet alleen slecht voor je longen. Als je rookt verhoog je het risico op maculadegeneratie en andere ziektes. Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Vraag je huisarts om ondersteuning.

Tip 7. Zorg dat je voldoende slaapt

Gemiddeld heeft een mens zeven uur slaap nodig. Probeer dit te halen en kijk niet meer op je (telefoon)scherm als je in bed ligt. Op je (beeld)scherm turen net voordat je gaat slapen, komt je nachtrust en je ogen niet ten goede.

Tip 8. Gebruik computer-, tablet- en telefoonschermen veilig

Hoewel het gebruik van schermen bijna onvermijdelijk is, is het verstandig om hier veilig mee om te gaan. Om je ogen te beschermen doe je de volgende dingen als je achter een beeldscherm werkt:

 • Houd het scherm 50-60 cm van je ogen af
 • Zorg ervoor dat de bovenkant van het beeldscherm zich iets onder ooghoogte bevindt
 • Pas de helderheid van het scherm aan zodat de helderheid niet fel is
 • Knipper regelmatig met je ogen
 • Kijk iedere 20 minuten geconcentreerd naar iets dat ver van je af staat

Las schermpauze in.

 

Tip 9. Slik dagelijks omega-3

Omega-3 vetzuren uit visolie of algenolie geven een belangrijke ondersteuning voor de gezonde werking van je ogen. Dagelijkse inname van 250 mg DHA uit visolie of algenolie draagt bij tot de instandhouding van de normale functie van het oog.
Wij bevelen minimaal 1000 mg omega-3 vetzuren EPA en DHA aan. Daarmee werk je toe naar een gezond omega-3 niveau in de celwand van je lichaamscellen. Dat ondersteunt niet alleen gezonde werking van je ogen. Ook ondersteun je daarmee de gezonde werking van je hersenen en hart.
Voor het onderhouden van een gezond bloedvet gehalte en een gezonde bloeddruk gelden 2000 mg, respectievelijk 3000 mg per dag. In alle gevallen geldt: niet meer dan 5000 mg omega-3 vetzuren EPA en DHA nemen, dit is de als veilig geziene dagelijkse bovengrens.
Wie bieden jouw de beste omega-3 op de markt. Met de hoogste concentratie en goed opneembaar zonder vissige smaak of oprispingen. Visolie of algenolie pillen of capsules of in vloeibare vorm. Klik hier voor een overzicht en bestel direct.

Tot slot

Ik hoop dat je deze blog nuttig vond. Laat even je reactie (tips of tops beide welkom hoor) achter onder de blog of plaats een review via de roze balk of button. En kom direct in actie!

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden