De meest uitgebreide Omega-3 Indextest: HS Omega-3 Indextest van WHC - Care by Nature

De meest uitgebreide Omega-3 Indextest: HS Omega-3 Indextest van WHC

May 27, 2024Karin Tromop

De Omega-3 Indextest analyseert of je lichaam voldoende omega-3 heeft opgenomen. Daarnaast meet deze test of de omega-3 daadwerkelijk in de wand van je cellen terecht is gekomen.

Je kunt deze test zélf uitvoeren. Gewoon vanuit huis. Zonder dat daar een dokter bij aan te pas komt.

Wil je jouw omega-3 gehalte meten en ben je op zoek naar de beste omega-3 indextest? Kies dan hier voor onze meest uitgebreide Omega-3 Indextest.

Lees snel verder voor meer informatie.

Ben je arts/therapeut? Volg dan onze lezing over de omega-3 Indextest op de VG Beurs in Houten op vrijdag 31 mei. Deze lezing wordt gegeven door Wouter de Jong. Voor meer informatie klik hier of bekijk onderstaande video met korte introductie van de workshop. 

 


Waarom zou je een omega-3 indextest doen?

Omega-3 draagt bij aan een gezond lichaam. Je lichaam haalt de nodige omega-3 vetzuren voornamelijk uit vette vis.

De Gezondheidsraad beveelt aan om minimaal één tot twee keer per week een portie vette vis te eten.

Dat komt neer op 1750 mg omega-3 vetzuur per week.

Een gezonde omega-3 status heeft vele gezondheidsvoordelen. Bij voldoende dagelijkse omega-3 inname ondersteunt het de gezonde werking van je hart, je hersenen, je ogen en ondersteunt het een gezonde bloeddruk en bloedtriglyceride gehalte.

Om je omega-3 gehalte op peil te houden of aan te vullen, kun je omega-3 capsules innemen. 

Wil je de zuiverste en krachtigste omega-3 op de Nederlandse markt kopen? Zoek dan niet verder en klik hier door!

De Omega-3 Index test is een uitgebreide bloedanalyse van hoge kwaliteit. Met deze test wordt de vetzuursamenstelling van de wand van onze lichaamscellen gemeten. De test kijkt naar alle essentiële vetzuren in het bloed.

Onze omega-3 indextest geeft je een totaalbeeld van alle soorten bloedvetten en laat zien of er eventueel sprake is van een omega-3 tekort.  

Het belang van de omega-3 index wordt in het onderstaande filmpje uitgelegd door de uitvinder en ontwikkelaar van de omega-3 indextest: cardioloog prof. Von Schacky.

 

Wil je graag meer wetenschappelijke uitleg over het belang van de WHC HS Omega-3 Indextest?

In Februari 2022 verscheen er georganiseerd door Care by Nature een uitgebreid artikel over het belang van de Omega-3 Index in het gerenommeerde vakblad The Netherlands Heart Journal.

Omega-3 fatty acids in heart disease - why accurately measured levels matter

by C. von Schacky · R. S. Kuipers · H. Pijl · F. A. J. Muskiet · D. E. Grobbee

Acknowledgements: We thank René Kamminga, Care by Nature, for helping to make this manuscript possible.

Dit artikel is een bijzonder waardevol artikel voor elke arts en therapeut omdat het een breed inzicht geeft in de laatste stand van zaken rondom de Omega-3 Index en de meest relevante wetenschappelijke artikelen waarin de HS Omega-3 Index is gebruikt.

Wat analyseert onze HS Omega-3 Index test?

De Omega-3 Index test meet de vetzuursamenstelling van je celwanden. Het is een relatief eenvoudige en snelle bloedanalyse: met één bloeddruppel kun je al 26 verschillende soorten vetzuren meten. Ook wordt de verhouding tussen omega-3 en omega-6 gemeten. De omega-3 bloedtest meet daarnaast de hoeveelheid verzadigde vetten, transvetten en nog veel meer. Tot slot ontvang je ook gepersonaliseerde aanbevelingen. 

Met slechts één druppeltje bloed kun je maar liefst 26 verschillende soorten vetzuren meten. Veruit het belangrijkste is het berekenen van het percentage van de omega-3 vetzuren EPA en DHA. Voor het ondersteunen van een goede gezondheid is het belangrijk dat deze tussen de 8% en de 11% is.

Welke twee testen zijn er beschikbaar? De BASIC en COMPLEET test.

De omega-3 test in onze webshop is ontwikkeld door het laboratorium Omegametrix.

Dit laboratorium is in 2007 opgericht door cardioloog prof. dr. Clemens von Schacky. Zij hebben twee omega-3 index testen ontwikkeld om jouw bloed te analyseren: de BASIC en COMPLEET test.

In onderstaand schema staan de verschillen tussen beide testen weergegeven:

 

 


Ben je arts of therapeut? Neem dan even contact met ons op over onze speciale voorwaarden voor samenwerking. 

Hoe werkt de omega-3 test?

De Omega-3 Index test is een eenvoudige bloedanalyse waarmee de vetzuursamenstelling van de wand van je lichaamscellen wordt gemeten. Deze vetzuursamenstelling is een reflectie van ons eetpatroon van de afgelopen 3 maanden:“ Je bent wat je eet”.

De test doen is simpel. Bestel de testkit, prik bloed en stuur dit bloed op. Ongeveer twee weken later krijg je van het laboratorium Omegametrix een uitgebreid rapport met jouw vetzuursamenstelling, relevante ratio’s tussen de verschillende vetzuren, interpretatie en aanbevelingen.

Kijk hier een video waarin we laten zien hoe je de test doet:

Op basis van jouw rapport kun je actief aan de slag om tot verbetering te komen. Heb je omega-3 supplementen nodig om jouw vetzurenbalans op peil te brengen of ziet jouw analyse er goed uit?

Het is aan te raden om de test na een 3 tot 6 maanden te herhalen. Zo maak je het resultaat van de door jou genomen acties inzichtelijk en dat stimuleert je om vol te houden.

Hoe ziet de Omega-3 Index wereldkaart eruit?

Miljoenen mensen hebben inmiddels een omega-3 index test gedaan en daaruit is een gemiddelde index per land bepaald. Resultaat is de onderstaande wereldkaart. Met kleuren is aangegeven op wat voor niveau de index in bepaalde gebieden ligt.

Een goed omega-3 niveau ligt tussen de 8% en 11%. Dit wordt aangeduid met de groene kleur op de kaart. Dit zijn de landen: Alaska, Groenland, Noorwegen en Japan. Dit zijn landen waar veel vette vis op het menu staat.

Als je een “gemiddelde Nederlander” bent en eet je 1 x vette vis per week dan ligt jouw index waarschijnlijk tussen de 4 en de 6%. Let op: dit is een aanname - er zit veel verschil tussen individuen.

Omega-3 niveaus wereldwijd

 

Naast voldoende omega-3 is de verhouding tussen omega-6 en omega-3 vetzuren erg belangrijk.

Ons Westers dieet bevat teveel omega-6 waardoor de oorspronkelijke verhouding van 1 tot 3:1 is verstoord en eerder ligt bij 10:1. Meer lezen over hoe onze voorouders leefden? Lees hier de blog van Remko Kuipers, evolutionair geneeskundige.

Lees meer over de omega-3/omega-6 balans.

 

Wat zijn de gevolgen van een te lage of een te hoge omega-3 index?

Een omega-3 index van 8% tot 11% geeft aan dat we ons lichaam optimaal voorzien van goede vetzuren en onze gezondheid goed ondersteunen.

De EFSA staat bepaalde gezondheidsclaims toe. Lees hier over deze officieel toegestane gezondheidsclaims in de EU.

Welke vetzuren worden er gemeten met de HS Omega-3 Indextest COMPLEET?

Met de HS Omega-3 Indextest COMPLEET meet je de volgende vetzuren:

  • Omega-3: dit zijn de “gezonde” vetzuren EPA en DHA. Ze zitten in vette vis en hoogwaardige visolie- of algenolie supplementen. 
  • Omega-6: deze vetten zijn op zich niet ongezond, ze zijn zelfs broodnodig. Maar ons dieet bevat vaak veel te veel omega-6. Je vindt omega-6 in plantaardige olie en margarine op basis van plantaardige oliën uit maïs, zonnebloempitten, sesam, saffloer, arachide en dergelijke
  • Omega-9: heel gezonde vetten. Ze zitten voornamelijk in olijfolie. 
  • Verzadigde vetzuren: het is het beste om deze vetzuren wat te beperken. Verzadigde vetzuren zijn afkomstig uit onder andere dierlijke producten (vlees, melkproducten), kokosolie, palmolie en cacaoboter
  • Transvetzuren: dit zijn gevaarlijke vetzuren die je het beste volledig kan vermijden. Je vindt transvetzuren in bewerkte voeding, zoals chips, gebak, koffiekoeken, margarine, sausjes, kant-en-klaar-gerechten, enzovoort.

In totaal worden er 26 vetzuren gemeten.

Hoe ziet het rapport eruit dat ik thuis ontvang?

Nadat je jouw omega-3 bloedtest hebt gedaan en opgestuurd, ontvang je binnen twee weken een rapport thuis met daarin de uitslag van jouw omega-3 index score. Afhankelijk van welke test je hebt gedaan ontvang je het BASIC rapport of het COMPLEET rapport.

Hieronder vind je een voorbeeld van beide rapporten:

 

 Voorbeeld rapport Basic test

 

 

Voorbeeld rapport Complete test

 

Kan ik voorspellen wat mijn Omega-3 Index over 3 maanden zal zijn?

Kun je nu voorspellen wat jouw index over 3 maanden is als je je houdt aan een bepaalde dagelijkse inname? Ja dat kan!

Deze grafiek laat zien hoeveel omega-3 je dagelijks moet innemen om de grootste kans te hebben na 3 maanden op een Omega-3 Index van 8 uit te komen uitgaande van jouw uitgangsindex.

Laten we even aannemen dat je een gemiddelde Nederlander bent. Jouw huidige index is rond de 4.

Om met hoogste waarschijnlijkheid binnen 3 maanden tot een index van 8 te komen slik je 2250 mg omega-3 in ethylestervorm of 1500 mg omega-3 in triglyceride vorm. Dat is dus 33% minder!

Lees hier meer over het interessante onderzoek van R. Walker et al waarvoor de HS Omega-3 Index Test werd gebruikt.

De WHC HS Omega-3 Indextest is wereldwijd de meest gebruikte test

Omegametrix, opgericht in 2007 door prof. dr. Clemens von Schacky (preventieve cardiologie Maximilaan Universtiteit Munchen), is een internationaal referentie laboratorium voor de bepaling van de Omega-3 index.

  • Deze testmethode wordt door erkende experts en autoriteiten gebruikt in meer dan 300 wetenschappelijke studies naar de effecten van vetzuren op de gezondheid.

  • Dit heeft het mogelijk gemaakt om personen op basis van hun index voor gezondheidsonderzoek te selecteren en zo de gezondheidsvoordelen van een verhoging van de index beter inzichtelijk te maken.

  • Het is de beste omega-3 test inclusief gevalideerde en gestandaardiseerde testmethode. Inmiddels is deze test door vele honderdduizenden mensen wereldwijd gedaan.

  • De rapporten zijn eenvoudig te begrijpen.

 

Reacties (0)

Er zijn geen reacties voor dit artikel. Wees de eerste die een bericht achterlaat!

Laat een opmerking achter

Let op: reacties moeten goedgekeurd worden voordat ze gepubliceerd worden